Rechtszaak tegen Facebook wegens "steun aan terreur"

In de Verenigde Staten is een rechtszaak gestart tegen de socialenetwerksite Facebook wegens "het ondersteunen van terrorisme". De zaak is aangespannen door de families van vijf Amerikaanse slachtoffers van islamitisch terrorisme.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De vijf families worden vertegenwoordigd door de Israëlische mensenrechtengroep Shurat Hadin. Volgens hen heeft de socialenetwerksite Facebook de Amerikaanse antiterreurwetgeving geschonden door toe te laten dat islamitische terreurgroepen Facebook gebruiken om hun haatboodschappen te verspreiden.

Het gaat dan zowel om de Palestijnse islamitische groep Hamas als andere terreurgroepen. Die zouden via Facebook niet enkel hun ideologie verspreiden, maar ook leden rekruteren, angst zaaien en oproepen tot geweld.

Het gaat om de nabestaanden van één Amerikaans burger en vier mensen met de dubbele Amerikaanse en Israëlische nationaliteit die gedood werden door terroristisch geweld op de Westelijke Jordaanoever, in Jeruzalem en in de Israëlische havenstad Tel Aviv. Ze eisen een miljard dollar schadevergoeding van Facebook.

Volgens Hamas -dat de Gazastrook controleert- is de rechtszaak een poging om "Facebook te chanteren". Facebook zelf heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak.