Twee derde van gecontroleerde bouwbedrijven niet in orde met sociale wetgeving

Twee op de drie gecontroleerde bouwbedrijven waren vorig jaar niet in orde met de sociale wetgeving. Dat schrijft Le Soir. De inbreuken gebeurden vooral met buitenlandse werknemers, die hier mogen werken, maar sociale bijdragen in eigen land moeten betalen.

"De grote meerderheid van de fraudegevallen heeft te maken met formulier A1", klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD). Dat is het formulier dat werknemers toelaat om elders in Europa te werken, maar sociale bijdragen in eigen land te betalen.

"Deze toelatingen worden in bepaalde landen uitgedeeld als snoepjes. Het is vandaag zeer moeilijk om te verifiëren of de sociale bijdragen van de werknemers die in België werken wel echt worden betaald", aldus de staatssecretaris.

"Er verdwijnen enorm veel Belgische banen in de bouwsector. We zijn echter een van de grootste sectoren qua arbeidskrachten: elk jaar schenken we bijna 21 miljard euro aan de schatkist, of 11 procent van de totale inkomsten van die schatkist", klinkt het bij Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, die meldt dat sinds 2012 19.000 banen geschrapt zijn, en dan er nog eens 45.000 worden bedreigd.

"Onze bouwsector heeft het inderdaad moeilijk omdat ze oneerlijke concurrentie ondervindt van malafide bedrijven die hier mensen buiten alle regels om tewerkstellen aan 2 of 3 euro per uur, die geen sociale bijdragen betalen en in eigen land gebruikmaken van het systeem van schijnzelfstandigheid", geeft staatssecretaris De Backer toe.

Hij is dan ook van plan om extra controles uit te voeren. "Het is nodig om echt op de bouwwerven zelf na te gaan of men de regels volgt. Ik wil eerlijke concurrentie en daarom stuur ik 100 extra inspecteurs op pad om ervoor te zorgen dat buitenlandse ondernemingen ook de regels volgen."