VN-Veiligheidsraad vraagt hulp voor Zuid-Soedan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft aan de landen in de buurt van Zuid-Soedan gevraagd om te helpen om een einde te maken aan de gevechten in Zuid-Soedan en om meer blauwhelmen naar het land te sturen. Sinds vrijdag vielen in het land al 270 doden door zware gevechten.
archiefbeeld

De V-raad kwam samen om zich te beraden over het door geweld geteisterde land. De 15 leden van de Veiligheidsraad eisen in een unanieme verklaring dat president Salva Kiir en zijn rivaal, vicepresident Riek Machar, het "maximale doen om hun troepen te controleren en dringend een einde te maken aan de gevechten".

Volgens de Franse ambassadeur bij de VN, François Delattre, is er bij de strijdende partijen een gebrek aan politieke wil. Eerder op de dag had president Kiir al opgeroepen tot een wapenstilstand.

De V-raad heeft bovendien de landen in de buurt van Zuid-Soedan opgeroepen om meer blauwhelmen naar het land te sturen. "We noemen geen namen, maar de landen in de regio werden gevraagd om hulp te bieden", aldus de voorzitter van de Veiligheidsraad Koro Bessho. Momenteel bestaat de VN-missie in Zuid-Soedan uit 16.000 manschappen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft in een persbericht zware kritiek geuit over de aanpak van de VN in Zuid-Soedan. Volgens de ngo hebben de VN een "verliezende strategie" gevolgd, die mislukt is. "De Veiligheidsraad heeft te lang berust op de goede wil van de leiders in Zuid-Soedan" en heeft "loze bedreigingen geuit rond wapenembargo's en persoonlijke sancties". "De evenementen van het einde van deze week tonen aan dat die strategie mislukt is", klinkt het.

De Verenigde Staten hebben zondag nog opgeroepen de gevechten in het land onmiddellijk te stoppen. Ze hebben ondertussen het niet-essentiële personeel van de ambassades gevraagd om het land te verlaten, klinkt het in een persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zuid-Soedan raakte eind 2013 in een burgeroorlog verzeild toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken gevechten uit, die ook nog eens etnisch geïnspireerd zijn. In april van dit jaar tekenden de twee tegenstanders een akkoord, maar dat lijkt dus geen einde aan het geweld te kunnen maken.