VS stuurt opnieuw 560 militairen naar Irak

De Verenigde Staten sturen nog eens 560 extra militairen naar Irak. Die moeten het geplande regeringsoffensief voor de herovering van de Noord-Iraakse grootstad Mosul ondersteunen. Washington schrijft zich zo voort in in de strijd tegen de terreurgroep IS.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het nieuws werd bekendgemaakt door de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter tijdens zijn bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het is al het vierde bezoek van Carter aan Irak sinds zijn aantreden in februari vorig jaar. Met nog eens 560 militairen komt het totale aantal VS-soldaten in Irak op meer dan 4.600.

Een groot deel daarvan adviseert het Iraakse leger bij de strijd tegen de terreurgroep IS.  Na de recente bevrijding van het IS-bolwerk Fallujah verschuift de focus van de strijd tegen IS naar Mosul, de tweede stad van Irak die sinds juni 2014 in handen is van de terreurgroep.

Enkele dagen geleden heeft het Iraakse leger de luchtmachtbasis van Qayyarah, op 60 kilometer ten zuiden van Mosul, heroverd op IS. Dat zou nu de uitvalsbasis moeten worden voor het offensief tegen Mosul en Amerikaanse troepen zouden ook in Qayyarah gelegerd worden. Ten noorden en oosten van die stad rukken intussen de Iraakse Koerden op richting Mosul.

Net zoals in buurland Syrië staat IS de voorbije maanden steeds verder onder druk op het slagveld. IS heeft sinds nieuwjaar al 45% van zijn gebied in Irak verloren, waaronder steden zoals Ramadi en Fallujah.