Wie is de nieuwe Britse premier Theresa May?

Theresa May wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk als nieuwe leider van de Britse Conservatieve partij. 26 jaar na Margaret Thatcher krijgt het land opnieuw een vrouw als regeringsleider. Toch zijn de twee absolute tegenpolen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

May (°1956) heeft aan de universiteit van Oxford gestudeerd en was in het verleden onder meer minister van Emancipatie. Ze is een gematigde stem binnen de Conservatieve partij en lijkt goed te kunnen functioneren als consensusfiguur.

Dat kan haar grote kracht zijn tijdens de komende maanden waarin ze zich vooral om de brexit zal moeten bekommeren. "Ze moet het vooral hebben van haar gematigdheid", zegt VRT-journalist Ivan Ollevier, die de ontwikkelingen over het Kanaal op de voet volgt.

De Britten zijn hard geschrokken van de uitslag van het brexit-referendum en alles wat daarop is gevolgd, "en nu hebben ze iemand nodig die de rekening maakt, en die zegt "hier staan we nu, en dit gaan we doen."

Tekenend in dit opzicht was haar sneer naar Boris Johnson in een artikel in The Times, waar ze zei dat "regeren geen spelletje is."

AP2010

May en Thatcher, absolute tegenpolen

Sommigen vergelijken May wel eens met Margaret Thatcher, maar buiten de zoektermen "vrouw", "Brits", "premier" en feit dat ze beiden Conservatieven zijn, gaat dit helemaal niet op.

"Integendeel, qua karakter zijn ze absolute tegenpolen. Daar waar Thatcher niet aarzelde om beslissingen te nemen en altijd overtuigd was van haar gelijk, is May ("she may or she may not") veel meer een twijfelaar. Thatcher was een hardliner, May is dat veel minder, maar net dat kan goed zijn om de partij weer te verenigen", zegt Ollevier.

May wikt en weegt veel meer, en dat kan voor- en nadelen hebben. "May is geen tafelspringer, is zeer pragmatisch en zeer rationeel. En dat is wat de Britten op dit moment nodig hebben", zegt Ollevier.

AP1985

May wou blijven, maar "respecteert referendum"

En dan is er nog een opvallend aspect aan May dat de "leave"-stemmers en de leden van de Conservatieve partij die de EU liever kwijt dan rijk zijn, misschien wel met enig wantrouwen bekijken: May behoorde in de lange aanloop naar het brexit-referendum tot het "remain"-kamp.

Intussen is de teerling geworpen en heeft een kleine meerderheid van de Britten Europa op de keien gezet. May belooft dat ze dit zal respecteren, maar het zal wellicht niet met heel haar hart zijn.

Toch laat ze in toespraken geen ruimte voor twijfel: "Brexit is brexit. De campagne is gevoerd, de stemming is gehouden, de opkomst was hoog en het volk heeft zijn oordeel uitgesproken. We moeten niet proberen om in de EU te blijven, niet proberen om er via de achterdeur weer binnen te raken en geen tweede referendum houden."

Meest gelezen