"Denk dat IS bomauto's en bommen zal gebruiken"

Patrick Calvar, het hoofd van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst, voorspelt dat terreurgroep IS zijn slagkracht zal proberen te vergroten door bomauto's en bommen te gebruiken. Hij heeft dat gezegd tegen de parlementaire onderzoekscommissie die is opgericht na de terreuraanslagen in Parijs van januari en november 2015.

Het getuigenis van Calvar dateert al van 24 mei, maar is nu pas bekend geraakt. "Ik ben ervan overtuigd dat ze zullen overschakelen op bomauto's en bommen om hun slagkracht te verhogen", zei hij. "We zijn er vrij zeker van dat ze dergelijke modi operandi gaan gebruiken." Calvar sluit zelfs niet uit dat er vuile bommen zullen worden ingezet.

Tot nu toe heeft IS bij terreuraanslagen in Europa vooral gebruik gemaakt van zelfmoordterroristen. Calvar zegt niet te weten wanneer van tactiek zal veranderen.