Belgische lonen stegen gemiddeld met 1,2%

Tussen februari van vorig en dit jaar is het gemiddelde salaris in België met 1,2% gestegen en dat ondanks de indexsprong en de bevriezing van de lonen. Dat heeft hr-consultant Hudson berekend. Slechts 11% van de ondervraagde bedrijven heeft geen loonsverhoging toegekend.
AP2014

Hudson heeft zich gebaseerd op de lonen bij 713 Belgische bedrijven, waar in totaal 166.000 mensen werken. Het onderzoek sloeg op de periode tussen februari vorig jaar en februari van dit jaar.

Daaruit blijkt dat het basissalaris gemiddeld met 1,2% gestegen is en de bonussen gemiddeld met 1,6%. Dat is opvallend wegens de indexsprong, het bevriezen van de lonen vorig en de beperking van de loonstijging tot 0,8% dit jaar.

"Bedrijven zijn niet echt bezig met de loonnorm", merkt Wouter Beuckels van Hudson op. Er zijn volgens hem heel wat achterpoortjes waardoor bedrijven ondanks de loonnorm promoties kunnen geven of individueel salarissen kunnen verhogen. Er is ook geen controle op de loonnorm, stelt Hudson vast.

Uiteindelijk heeft slechts 11% van de bedrijven in de betrokken periode geen enkele loonsverhoging toegekend. Ondanks de stijging gaat het om de laagste groei van het basissalaris sinds het crisisjaar 2009. In de plaats geven bedrijven wel steeds meer bonussen. Eén bediende op de twee krijgt een variabele beloning. Zes op de tien werknemers konden rekenen op een bonus.

Op jaarbasis kan een bediende zich verwachten aan een bonus van 2.250 euro bruto. Voor een senior manager kan dat oplopen tot iets meer dan 17.300 euro bruto.