Bernie Sanders schaart zich achter Hillary Clinton

Bernie Sanders, de uitdager van Hillary Clinton voor de nominatie als presidentskandidaat voor de Democraten, heeft zijn officiële steun voor Clinton uitgesproken. Hij deed dat tijdens een partijbijeenkomst in de Amerikaanse staat New Hampshire.

"Senator Clinton heeft de nominatie van de Democratische Partij gewonnen en ik feliciteer haar", zei Sanders. "Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt opdat zij de volgende president van de Verenigde Staten zou worden."

"Stronger Together" ("sterker samen", nvdr.) stond te lezen op het spreekgestoelte waar Sanders zijn toespraak hield. "Wij zijn een revolutie begonnen, en die revolutie gaat door", hield Sanders zijn toehoorders voor. Hij benadrukte dat hij een regering wil "die iedereen vertegenwoordigt en niet alleen één procent van de bevolking".

De verkiezingen in november gaan volgens Sanders niet over de figuren van Donald Trump of Hillary Clinton, maar over wat het Amerikaanse volk nodig heeft. Hij somde nog eens op wat er volgens hem allemaal verkeerd loopt in de VS en herhaalde zijn credo voor economische, sociale, raciale en groene rechtvaardigheid. Terloops wees hij ook nog eens op zijn eigen succesvolle campagne en de 1.900 delegates of afgevaardigden voor de conventie die hij achter zich heeft gekregen.

Bernie Sanders vervolgde met een fel pleidooi voor zijn - naar Amerikaanse normen - links kiesprogramma. De boodschap is duidelijk: de steun van Sanders voor Clinton is niet onvoorwaardelijk en de Democratische presidentskandidate zal dus rekening moeten houden met de achterban van Sanders en de kiezers die hij aanbrengt.

"Hillary zal een uitstekende president zijn en ik ben blij dat ik naast haar sta", besloot Bernie Sanders.

Clinton schuift op naar links

Clinton is duidelijk blij met de steun van Sanders. "Dank u voor uw steun, maar vooral voor uw strijd tegen onrechtvaardigheid", zei de vrouw die het in november naar alle waarschijnlijk gaat opnemen tegen Donald Trump, vrijwel zeker de presidentskandidaat van de Republikeinen.

In haar toespraak haalde Clinton uit naar de onverdraagzaamheid en naar de wel erg liberale Amerikaanse wapenwetgeving. "Oorlogswapens horen niet thuis in de Amerikaanse straten", zei ze.

Meteen volgde enkele uithalen naar Donald Trump, die al heeft gezegd dat hij vindt dat de lonen in de VS te hoog zijn. "Wij gaan het minimumloon niet verminderen, maar verhogen", aldus Clinton. Ze pleitte ook nog voor een economie die op schone energie draait en voor gratis hoger onderwijs.

Ook de superrijken kregen een veeg uit de pan. "Wall Street en de superrijken zullen belastingen  moeten betalen", klonk het nog. Voor de belastingplannen van haar Republikeinse tegenkandidaat had Clinton geen goed word over. Ze beschuldigde hem ervan dat hij niet alleen de belastingen van de ondernemers wil verlagen, maar vooral ook de belastingen die hij zelf moet betalen.

Hillary Clinton trekt duidelijk de linkse kaart van Bernie Sanders, in de hoop dat dit haar extra stemmen van gewone Amerikanen zal opleveren, want zelf wordt ze toch vooral beschouwd als een figuur van het establishment. "Onze campagne gaat over inhoud, en niet over beledigingen", sneerde ze nog richting Donald Trump.

Meest gelezen