Britse regering neemt afscheid van premier Cameron

In Londen heeft de Conservatieve premier David Cameron zijn laatste kabinetsraad gehouden. Morgen zal Cameron vertrekken uit 10 Downing Street en de macht overdragen aan huidig minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. Cameron stapt op na het mislukte referendum over EU-lidmaatschap.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het was een afscheid in mineur en een minister sprak over "a touch of sadness". Cameron (boven) zou wel de lof gekregen hebben van zijn ministers en in het bijzonder van zijn opvolgster Theresa May (foto in tekst) en minister van Financiën George Osborne.

Het blijft overigens uitkijken of May Osborne zal behouden op zijn functie. Osborne geniet het vertrouwen van de zakenwereld en de banken, maar geldt als pro-Europees, net als May zelf overigens. 

Het is een zure dag voor Cameron die een jaar geleden nog met vlag en wimpel de verkiezingen had gewonnen, een beetje tegen de verwachtingen in. Een belangrijk feit daarbij was de belofte over een referendum over EU-lidmaatschap, iets waar Cameron overigens grote voorstander van was. Dat referendum is echter op een sisser afgelopen en 52% van de Britten stemden voor een vertrek uit de EU, wat in Londen tot een politieke crisis geleid heeft, niet enkel bij de Conservatieven, maar ook bij de socialistische oppositie.

Morgen houdt Cameron nog een vragenuurtje in het Lagerhuis. Daarna vertrekt hij uit zijn ambtswoning 10 Downing Street en zal hij zijn ontslag aanbieden bij koningin Elisabeth II. Nadien zal Theresa May door de koningin worden benoemd tot nieuwe premier en zal zij haar intrek nemen in Downing St. Dan zal ook de samenstelling van de nieuwe regering duidelijk zijn.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Afscheid na zes jaar Cameron

Cameron werd in 2010 premier na zijn eerste verkiezingsoverwinning. Hij had toen wel geen absolute meerderheid in het parlement en moest een coalitieregering vormen met de Liberal Democrats. Dat is geen traditie in het Verenigd Koninkrijk, maar al bij al hield die coalitie goed stand.

In die periode deed de Britse economie het ook zeker niet slecht en nam Cameron samen met de Franse president Nicolas Sarkozy het voortouw bij de internationale operatie tegen de Libische dictator Moe'ammar al-Khaddafi. 

Cameron boekte ook een succes met een referendum over Schotse onafhankelijkheid toe te staan. Meer dan 55% van de Schotten stemden toen voor het Verenigd Koninkrijk en dat heeft de premier mogelijk wat overmoedig gemaakt.

Zijn belofte over een EU-referendum is als een boomerang in zijn gezicht gevlogen. De pro-Europese Cameron wordt er nu door critici van beschuldigd van nodeloze risico's te hebben gelopen en zijn land ongewild in een vertrek uit de EU te hebben gestort. Bovendien is zijn Conservatieve partij -net zoals Labour overigens- volledig verdeeld en dreigt Schotland opnieuw om onafhankelijk te worden.