Corbyn roept op tot kalmte na vandalisme en doodsbedreigingen

Het blijft rommelen in de Britse oppositiepartij Labour. Partijleider Jeremy Corbyn roept op tot kalmte nadat het kantoor van zijn uitdager Angela Eagle werd gevandaliseerd. Corbyn zelf kreeg afgelopen week dan weer doodsbedreigingen. Intussen heeft het partijbestuur van Labour geoordeeld dat Corbyn wel degelijk het recht heeft opnieuw kandidaat te zijn voor het partijleiderschap, mocht er inderdaad een nieuwe partijleider worden gekozen.
AFP or licensors

De politie onderzoekt een vandalenstreek die het kantoor van Eagle in Liverpool viseerde. Daarbij werd een raam ingegooid. Angela Eagle lanceerde gisteren formeel haar kandidatuur om Corbyn te vervangen. "Het is erg onrustwekkend dat Angela het slachtoffer is geworden van een bedreiging", reageert partijleider Jeremy Corbyn.

Sinds het brexit-referendum is het erg onrustig bij Labour. De positie van Corbyn is op losse schroeven komen te staan. Hij krijgt binnen de eigen rangen veel kritiek omdat hij zich tijdens de campagne onvoldoende zou hebben ingezet om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. Corbyn verloor een vertrouwensstemming onder zijn partijgenoten, maar houdt wel vast aan zijn positie als partijleider.

Volgens Corbyn kregen nog andere Labour-parlementsleden af te rekenen met geweld en bedreigingen. "Ook ik heb deze week en eerder doodsbedreigingen gekregen", aldus de Labour-leider. Hij roept nu op tot kalmte onder de partijleden en aanhangers. "Blijf kalm en behandel elkaar met respect en waardigheid, zelfs al zijn jullie het niet eens met elkaar."