Curator Optima Bank mag blijven

Een van de drie curatoren van de failliete Optima Bank hoeft niet vervangen te worden. Enkele schuldeisers wilden de man weg omdat hij volgens sommige bronnen te dicht bij Optima-oprichter Jeroen Piqueur zou staan. Volgens de rechtbank zijn daar geen bewijzen voor.

De betrokken curator zou een extern medewerker zijn van een Gents advocatenkantoor dat nauwe banden heeft met Piqueur, schreef de krant De Standaard eerder. Enkele schuldeisers wilden daarom dat de man zou vervangen worden.

De curator zelf stelde dat hij "geen enkele binding" heeft met Optima Bank of de bestuurders. De rechtbank van koophandel heeft nu geoordeeld dat de informatie over de vermoedelijk banden tussen de curator en Optima "foutief of onvoldoende gecheckt is". Volgens de rechter is het intussen 16 jaar geleden dat de curator extern medewerker was van het advocatenkantoor en hebben de curatoren hun meldingsplicht niet miskend.

De man kan aanblijven als curator om het faillissement van Optima Bank af te handelen. De curatoren gaven geen commentaar op de beslissing van de rechtbank.