Dwergplaneet ontdekt voorbij Neptunus

Astronomen hebben een dwergplaneet ontdekt die ver weg van de zon cirkelt, in een baan nog voorbij Neptunus. De voorlopige naam is 2015 RR245. Dat meldt het Franse Centre National de la Recherche Scientifique.

Het hemellichaam met een diameter van ongeveer 700 kilometer bevindt zich momenteel op 9,7 miljard kilometer van de zon. Doordat zijn baan zeer elliptisch is, kan de afstand oplopen tot 19 miljard kilometer. Bijkomende observaties zijn nodig om de juiste grootte en samenstelling te kunnen bepalen.

Het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie heeft het object erkend als dwergplaneet en een voorlopige naam toegekend. RR245 dankt zijn ontdekking aan een telescoop op Hawaii. "Daar verscheen hij op het scherm - een stipje licht dat zo langzaam bewoog dat het minstens twee keer verder van de zon verwijderd moest zijn dan Neptunus", vertelt onderzoeker Michele Bannister. De observatie gebeurde in het kader van het internationale programma Outer Solar System Origins Survey.