Een op de vijf jongeren gebruikt elke autorit smartphone achter het stuur

Jonge bestuurders geven in een peiling van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) aan dat ze geregeld met hun smartphone bezig zijn tijdens het rijden. 23 procent van de bestuurders jonger dan 34 jaar gebruikt de smartphone minstens een keer per rit. Een sensibiliseringscampagne moet de jongeren de smartphone achter het stuur afraden.

Volgens het BIVV gebruikt 6 procent van de jongeren zelfs systematisch de smartphone achter het stuur, of meer dan drie keer per rit. Vooral Facebook (21%) en Whatsapp (19%) zijn populaire apps achter het stuur bij jongeren, maar ook Instagram (9%) en Snapchat (8%).

In het algemeen gebruikt, over alle leeftijdsgroepen heen, acht op de tien bevraagden maar af en toe de smartphone in de wagen. Bij de 35-54-jarigen gebruikt 20 procent de smartphone minstens elke rit, bij de 55-plussers 8 procent.

"Ruim de helft van de bevraagden (51%) grijpt naar zijn smartphone voor een rood licht of overweg", voegt Karin Genoe, CEO van het BIVV, toe. Dat is op zich niet verboden in de verkeerscode, maar het veroorzaakt wel vertraging omdat die bestuurders trager reageren wanneer het verkeer zich opnieuw op gang trekt.

Het BIVV werkte voor de campagne samen met Telenet. Onder meer met affiches en radiospots en met promomateriaal op enkele zomerfestivals wil het telecombedrijf jongeren aanzetten om hun mobieltje even te laten rusten achter het stuur. Bijvoorbeeld: "Van Genk tot De Haan, raak ik Facebook niet aan."

De enquête werd afgenomen bij 600 personen, van wie zowat de helft jongeren.