Israëlische parlement keurt controversiële wet tegen ngo's goed

In het Israëlische parlement is de zogenoemde Transparantiewet goedgekeurd. De controversiële wet verplicht ngo's die voor meer dan de helft vanuit het buitenland worden gefinancierd om dat openbaar te maken en kreeg 57 stemmen voor en 48 tegen. Volgens tegenstanders heeft de wet enkel als doel om kritische, links-georiënteerde ngo's aan banden te leggen.
archieffoto

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (foto) heeft de wet de bedoeling "een absurde situatie te vermijden, waarbij buitenlandse staten zich mengen in de binnenlandse zaken van Israël door ngo's te financieren, zonder dat de Israëlische bevolking daarvan op de hoogte is".

"In tegenstelling tot de beweringen van links, gaat de goedkeuring van de wet de transparantie verhogen, bijdragen aan een discours dat de Israëlische publieke opinie reflecteert en de democratie versterken", zegt Netanyahu op zijn Facebook-pagina.

Volgens Ayman Odeh, oppositielid en leider van de Arabische Hadash-partij, wil Netanyahu met de wet "de weinige organisaties die voor gelijkheid strijden intimideren en doen verdwijnen". Ook oppositieleider Isaac Herzog, van de Arbeidspartij, is niet blij met de wet, die volgens hem het "bloeiende fascisme" in Israël vertegenwoordigt.