Kim Dotcom wil Megaupload herlanceren

De internetondernemer Kim Dotcom wil in 2017 zijn downloadplatform Megaupload herlanceren, vijf jaar nadat de site was stilgelegd door de Amerikaanse autoriteiten wegens internetpiraterij.

Megaupload was in zijn glorietijd de op twaalf na meest bezochte site wereldwijd, goed voor 50 miljoen dagelijkse gebruikers en - naar eigen zeggen - vier procent van het internetverkeer.

Het internetimperium van Kim Dotcom (Kim Schmitz) stortte in 2012 in elkaar toen de politie op vraag van de Amerikaanse autoriteiten binnenviel in zijn woonst in het Nieuw-Zeelandse Auckland. De in West-Duitsland geboren ondernemer heeft de dubbele Fins-Duitse nationaliteit.

Eind 2015 besliste een rechter in Nieuw-Zeeland dat Kim Dotcom, en drie andere beklaagden, mogen worden uitgeleverd aan de VS. Hij riskeert er 20 jaar cel.

Volgens de Amerikanen ontdook Megaupload voor minstens 500 miljoen dollar aan copyrights door illegale verspreiding toe te staan. De oprichters van de site ontkennen dat. Volgend jaar wil Kim Dotcom zijn Megaupload opnieuw uitrollen op het internet.