Leider van protestbeweging in Zimbabwe gearresteerd

In Zimbabwe, in zuidelijk Afrika, is predikant Evan Mawarire aangehouden op verdenking van aanzetten tot geweld. In april gaf Mawarire de aanzet tot een protestbeweging tegen de corruptie, de torenhoge werkloosheid en de weer aanwakkerende economische crisis in Zimbabwe. In die zin vormt hij een bedreiging voor het regime van president Robert Mugabe, die al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de absolute sterke man is.

Mawarire, een 39-jarige predikant, kwam op het voorplan nadat hij in april een video had gepost waarin hij de corruptie en de onkunde van de regering van Mugabe aanklaagt. De video, waarin Mawarire een Zimbabwaanse vlag rond de schouders draagt, groeide uit tot de verzetsbeweging ThisFlag.

De inmiddels 92-jarige Mugabe, het oudste staatshoofd in Afrika, is intussen al 36 jaar aan de macht in Zimbabwe, sinds het land in 1980 onafhankelijk werd. Het land was ooit zowat de graanschuur van Afrika, maar de voorbije decennia is het van kwaad naar erger gegaan met de economie. De werkloosheid is exponentieel gegroeid, er heerst hongersnood, de lonen van het overheidspersoneel worden te laat of helemaal niet uitbetaald en de corruptie is alomtegenwoordig.

President Mugabe heerst bijna als een absolute heerser over het land, verkiezingen zijn een schertsvertoning en elke vorm van georganiseerd protest of oppositie wordt genadeloos de kop ingedrukt. Op de internationale scène is Mugabe vrij geïsoleerd geraakt, maar dat lijkt hem niet te deren.

De laatste maanden is het ongenoegen over de gang van zaken in Zimbabwe weer toegenomen. De sociale protestbeweging heeft een nieuw elan gekregen, mede door toedoen van Evan Mawarire. Het Zimbabwaanse regime haalt ook nu weer alles uit de kast om het protest te smoren. Minister van Binnenlandse Zaken Ignatious Chombo zegt dat al wie oproept tot protest of stakingen te maken zal krijgen met de "toorn van de wet".

Dat lijkt ook het geval met Mawarire, die beschuldigd wordt van aanzetten tot geweld en verstoring van de openbare orde. In een videoboodschap die net voor zijn arrestatie is opgenomen roept hij op tot actie voor morgen en overmorgen. "U ziet deze video omdat ik ofwel gearresteerd ofwel ontvoerd ben", voorspelt hij.