Merkel wil snel duidelijkheid van Theresa May over brexit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat het Verenigd Koninkrijk nu snel duidelijk maakt hoe het land zijn toekomstige relatie met de Europese Unie ziet. Een duidelijk boodschap aan het adres van Theresa May die vanaf morgen de nieuwe Britse premier is.

Het Verenigd Koninkrijk krijgt veel sneller een nieuwe eerste minister dan aanvankelijk gedacht, nadat huidig premier David Cameron ontslag had genomen na het referendum waarbij een meerderheid van de Britten had gestemd voor de brexit. Dat voedt de gedachte bij enkele Europese leiders dat Londen nu sneller de procedure formeel zal starten om uit de Europese Unie te stappen.

Ook de Duitse bondskanselier hoopt dat er snel een einde komt aan de periode van onzekerheid, liet Merkel gisteravond verstaan vlak voor ze het diplomatieke korps ontving tijdens een jaarlijkse receptie in Slot Meseberg in de Duitse deelstaat Brandenburg.

Merkel herhaalde dat de Europese Unie bij een brexit enkel bereid is om het Verenigd Koninkrijk toe te laten tot het vrij verkeer van goederen, als daartegenover ook het vrij verkeer van personen staat. Ze benadrukte daarbij dat de EU een brexit kan overleven. "Het is een bittere pil, maar ik ben er vast van overtuigd dat de Europese Unie sterk genoeg is om zelfs dit keerpunt te overwinnen."