Parijzenaars verzetten zich tegen moderne krantenkioskjes

"Bewaar de charme en het erfgoed van het Parijs van weleer." Het is een verzuchting van intussen bijna 50.000 mensen die hun handtekening hebben gezet onder een petitie om de klassieke krantenkioskjes in de Franse hoofdstad van de ondergang te redden. Tegen juni 2019 zullen die namelijk plaats moeten hebben geruimd voor modernere verkooppunten.

Parijs kent verschillende wereldberoemde symbolen. Een van die symbolen zijn de in totaal 360 krantenkiosken die al sinds 1857 de stad sieren. Architect Gabriel Davioud - die samenwerkte met de legendarische baron Haussmann - gaf zijn kioskjes een typisch koepeltje en een fries mee, een toonbeeld van de eclectische stijl.

De kioskjes zijn sindsdien emblematisch geworden. En hoewel de huidige exemplaren lang niet meer de originele zijn, aan het 19e eeuwse ontwerp zelf is nooit getornd. Anno 2016 dringt zich dan ook een grondige vernieuwing op. De stad wil binnen de komende drie jaar alle kiosken vervangen door nieuwe exemplaren. De meeste historische kioskjes zouden worden gerecycleerd of verkocht.

"Lijkt wel een ordinaire glasbak"

Maar het nieuwe model dat gisteren werd voorgesteld in het gemeentehuis van Parijs, valt niet meteen in de smaak bij heel wat Parijzenaars. "Ze hebben geen ziel, zijn onpersoonlijk en brengen schade toe aan de schoonheid van Parijs", klinkt het bij de tegenstanders. "Dit is een grove vergissing."

"In de hele wereld kent men de Parijse kiosken. Toeristen nemen er massaal foto's van. Ik betwijfel of dat ook het geval zal zijn voor de nieuwe kiosken", zegt Nelly Todde, de vicevoorzitter van het syndicaat van de kioskuitbaters. "Het stadsbestuur wil zijn stempel drukken. Maar dat ze dan iets moois maken, en niet iets wat lijkt op een ordinaire glasbak."

50.000 tegenstanders

Toch zijn er ook positieve geluiden, en met name over het interieur van de nieuwe modellen. Klanten zullen nu ook effectief binnen kunnen wandelen (waardoor ze misschien meer zullen kopen), alles wordt functioneler en verkopers zullen comfortabeler achter hun toonbank zitten. "Over het interieur is iedereen unaniem positief, het is de buitenkant die de verkopers doet huiveren", stelt Nelly Todde.

Het is ook dat wat tienduizenden anderen aanklagen. Toen het nieuwe model enkele maanden geleden uitlekte, werd een online petitie opgestart om de klassieke kiosken te redden. "Waarom de historische charme niet combineren met het moderne comfort?", klinkt het daar. "De nieuwe kiosken moeten de charme van het romantische Parijs respecteren en tegelijk het comfort van de mensen die er werken, verbeteren." Vooral de laatste dagen en uren is het aantal ondertekenaars exponentieel gestegen, op dit moment tot bijna 50.000.

Mediakiosk, de uitbater van de krantenkiosken, heeft aan Francetv Info intussen laten weten dat het model van de nieuwe kiosken nog niet definitief is. "Evoluties en aanpassingen zijn voorzien."