Ruim 12 procent slaagt voor "uitzonderlijk moeilijk" toelatingsexamen geneeskunde

Voor het toelatingsexamen arts en tandarts van vorige week is 12,1 procent van de deelnemers geslaagd. Iedereen kreeg drie extra punten wegens de "uitzonderlijk hoge moeilijkheidsgraad" van het examen. Wie niet geslaagd is, kan eind augustus nog herkansen.

Vorige week kwamen 5.024 kandidaat-studenten geneeskunde opdagen in de paleizen van Brussels Expo op de Heizel, het merendeel meisjes.

Uiteindelijk slaagden in totaal 606 deelnemers, oftewel 12,1 procent. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde van de andere jaren. De jongens kunnen betere slaagcijfers voorleggen dan de vrouwelijke kandidaten. Naar verhouding zijn ook meer Belgen geslaagd dan buitenlandse deelnemers, van wie het merendeel uit Nederland komt.

Tijdens de deliberatie stelde de examencommissie vast dat het toelatingsexamen dit jaar uitzonderlijk moeilijk was. Daarom hebben alle deelnemers drie punten extra gekregen. "De examencommissie feliciteert alle geslaagden en wenst hen een goede start van de opleiding arts of tandarts toe", klinkt het.

Op 30 augustus volgt een herkansing voor mensen die nu niet geslaagd zijn. Inschrijven kan tot en met maandag 1 augustus. In september kunnen de deelnemers hun examen online inkijken.