Tax-on-web slachtoffer van cyberaanval

Morgen om middernacht verstrijkt de deadline om de belastingaangifte in te dienen via Tax-on-web. Tot nu hebben al meer dan 2.360.000 Belgen hun aangifte elektronisch ingediend. Vanmorgen kreeg de website af te rekenen met een cyberaanval. Daardoor waren er problemen om op de website te geraken.

"Het zal enorm druk worden", zegt Francis Adyns van Financiën. "Dat is elk jaar zo. Vandaag en morgen is het een zwarte dag. Dat betekent dat er veel aangiften worden ingediend op hetzelfde tijdstip. We verwachten ons aan een gemiddelde van 80.000 aangiften per dag, vandaag en morgen."

In de loop van de ochtend waren er af en toe problemen om op de website van Tax-on-web te geraken, stelden gebruikers vast. De federale overheidsdienst Financiën had wel degelijk te kampen met een cyberaanval, blijkt nu. Hierna trad een beveiligingsplatform in werking dat na een recente cyberaanval was ingericht. Om 12.30 uur waren alle problemen van de baan.

De deadline blijft hoe dan ook op morgen liggen, meldt de overheidsdienst Financiën. Wie te laat is met zijn aangifte, krijgt een boete, gaande van 50 tot 1.250 euro en een belastingverhoging van 10 tot 200 procent  op de niet-aangegeven inkomsten of een heffing van rechtswege. Vorig jaar werden 87.625 boetes opgelegd.

Wie een beroep doet op een boekhouder, kan zijn of haar aangifte nog indienen tot 27 oktober. De berekening van de personen die hun aangifte op papier hebben ingediend voor 30 juni, gebeurt in oktober of november.