Van Gogh Museum pakt uit met luguber sleutelstuk

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat het vermoedelijke vuurwapen exposeren waarmee de schilder Vincent van Gogh zichzelf in 1890 om het leven heeft gebracht. Het wapen maakt deel uit van de tentoonstelling "De waanzin nabij".

Het Van Gogh Museum in Amsterdam besteedt in de nieuwe expo "De waanzin nabij" uitgebreid aandacht aan de ziekte waaraan de Nederlandse schilder leed. Vincent van Gogh (1853-1890) kampte met psychische problemen en was manisch-depressief.

Een van de opvallendste stukken op de expo is het vuurwapen dat Van Gogh vermoedelijk gebruikte om zelfmoord te plegen. Het is de eerste keer dat het wapen wordt getoond aan het publiek.

Het wapen werd begin de jaren 50 gevonden in een akker in Auvers in Frankrijk, waar Van Gogh zichzelf probeerde om te brengen. De zelfmoordpoging mislukte. "Van Gogh heeft zichzelf in de borst geschoten en is buiten bewustzijn geraakt. Toen hij bijkwam, vond hij het wapen niet meer. Hij stierf dertig uur later aan zijn verwonding", zegt Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum in het "NOS Journaal".