Venezolaanse president beveelt bezetting Amerikaanse fabriek

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de bezetting van een fabriek van het Amerikaanse bedrijf Kimberly-Clark bevolen. Zo wil hij de fabriek in de stad Maracay draaiende houden, nadat zaterdag de productie van hygiëneartikelen na twintig jaar was stopgezet wegens de verslechterende economische omstandigheden in het land.
Archieffoto

De maatregel werd publiekelijk meegedeeld en ondertekend in de fabriek zelf door de minister van Werk Oswaldo Vera. Die verzekerde dat de overheid ermee ingaat op de vraag van de werknemers zelf. "Vanaf vandaag heropent Kimberly-Clark zijn deuren en herneemt de productie", zei hij. Het is de eerste keer dat de Venezolaanse regering overgaat tot de bezetting van een fabriek, nadat president Maduro de maatregel twee maanden geleden al had aangekondigd.

Kimberly-Clark reageerde op het nieuws van de bezetting en benadrukte daarbij dat voortaan de regering verantwoordelijk is voor het personeel en de infrastructuur van de fabriek. Het bedrijf liet wel al verstaan dat, indien de economische omstandigheden verbeteren, een terugkeer niet uitgesloten is.

Venezuela heeft te kampen met een diepe economische crisis door de val van de olieprijzen. Daardoor zijn er onvoldoende middelen om voldoende import te verzekeren, waardoor er een tekort is aan levensmiddelen. Daarnaast is het land verwikkeld in een politieke crisis, sinds de oppositie bij de vorige verkiezingen een meerderheid behaalde in het parlement. President Maduro beschuldigt die oppositie ervan dat ze de economische crisis in de hand heeft gewerkt.