Vlaams Meldpunt Brexit krijgt weinig vragen

Vooralsnog is er geen sprake van een stormloop bij het "Meldpunt Brexit" dat is opgezet door de Vlaamse overheid. Dat moet een aanspreekpunt worden voor Vlaamse bedrijven die vragen hebben over de economische gevolgen van een eventuele brexit.

Het Meldpunt Brexit is onlangs opgezet door het Flanders Investment and Trade (FIT), het agentschap van de Vlaamse overheid voor internationaal ondernemen. Dat FIT ondersteunt Vlaamse bedrijven en dan vooral kmo's die internationaal actief willen worden met informatie.

De Vlaamse ondernemers lijken voorlopig nog niet onder de indruk van een mogelijke brexit. Volgens het FIT zijn er tot nu toe slechts zes aanvragen voor informatie binnengekomen.

Die vragen gaan over fiscaliteit, facturatie, vrij verkeer van personen en de gevolgen voor de uitvoer naar de Britse Maagdeneilanden. De bedrijven krijgen overigens een standaard-antwoord. Er is nog veel onduidelijkheid is omdat de Britse overheid nog altijd het artikel 50 van het EU-verdrag over een vertrek niet heeft ingeroepen en er dus voorlopig nog geen sprake is van een brexit.

De precieze gevolgen zullen ook pas duidelijk worden tijdens de onderhandelingen tussen de Britten de overblijvende 27 lidstaten van de EU. Tot dan kan het FIT weinig concrete antwoorden geven.

Brexit heeft zware impact op ons land

Nochtans zijn redenen genoeg waarom ons land zich zorgen zou moeten maken over een eventueel vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Dat is vandaag nog maar eens bevestigd door een verslag van het Amerikaanse ratingkantoor Moody's.

Volgens Moody's zouden vooral België, Ierland, Spanje en Cyprus zwaar getroffen worden door een brexit. Voor de andere EU-landen zou dat meevallen.

Ons land onderhoudt nauwe handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk en dat geldt nog meer voor het kleine Ierland dat net uit een zware crisis komt. De VS en het Verenigd Koninkrijk zijn de grootste handelspartners van Ierland voor de rest van de EU.

Spanje en Cyprus zijn dan weer een belangrijke toeristische bestemming voor veel Britten, die mogelijk hun vakantieplannen inkrimpen, onder meer door de val van het Britse pond.

Duitsland, Nederland en Zweden zouden dan weer meer bestand zijn tegen een brexit, al zullen ze meer bijdragen moeten leveren aan de begroting van de EU, zegt Moody's.