Zeker 22 doden bij frontale treinbotsing in Italië

In het zuiden van Italië zijn twee treinen frontaal op elkaar gebotst. Daarbij zijn zeker 22 doden gevallen, tientallen mensen raakten gewond. Heel wat slachtoffers moesten worden bevrijd uit de verhakkelde wagons.

Het ongeval gebeurde rond 11.30 uur in de landelijke streek ten noorden van de stad Bari, in de regio Puglia. Twee passagierstreinen met elk vier wagons botsten frontaal op elkaar op een lijn met enkel spoor. De ene trein kwam uit het plaatsje Andria, de andere had het station van Corato net verlaten.

Het gaat om een plaatselijk traject dat vooral door pendelaars wordt gebruikt. De kans is dus eerder klein dat er toeristen bij de slachtoffers zijn. Buitenlandse Zaken bij ons heeft voorlopig geen aanwijzingen van eventuele Belgen onder de slachtoffers.

Het dodental staat intussen op 22, melden de plaatselijke autoriteiten. Andere bronnen hebben het over 23 of zelfs 25 doden. Mogelijk loopt dat aantal nog op. "Ik vrees dat er veel doden zullen zijn", aldus de brandweercommandant van Andria. Er vielen ook ruim 40 gewonden, tientallen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, sommigen onder hen zijn er erg aan toe.

Hulpverlening verloopt moeizaam

De hulpdiensten kwamen massaal massaal ter plaatse om passagiers te bevrijden uit het wrak. Sommige wagons zijn volledig verhakkeld. Twee mensen werden intussen levend uit het wrak gehaald. De hulpverlening verloopt evenwel moeizaam omdat de plek van de ramp afgelegen is en ook de hitte speelt de reddingswerkers parten.

"Het reddingspersoneel moest via kleine landweggetjes tot het wrak komen. Men heeft vrij snel een veldhospitaal opgericht, want de temperaturen zijn zo hoog dat de hulpverleners ook zelf hulp nodig hebben. Ze kunnen daar worden opgevangen als ze ineenzakken van de hitte", zegt correspondente Andrea Vreede.

"Reddingswerkers zijn nog steeds met groot materiaal aan het werk. Allerlei ziekenhuizen in de buurt zijn gealarmeerd en slachtoffers worden nu ook met helikopters weggebracht verder weg. Er is ook een oproep gedaan om bloed te gaan geven, want er is een tekort in de ziekenhuizen", aldus correspondente Andrea Vreede.

"Alsof er een vliegtuig is neergestort"

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval kon gebeuren. De treinen reden met hoge snelheid op elkaar in. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft een onderzoek bevolen. Er waren overigens al langer plannen om een tweede spoor aan te maken op de drukke lijn, maar dat is er nog niet van gekomen, onder meer door de ingewikkelde structuur van de spoorwegen.

De burgemeester van Corato heeft op zijn Facebook-pagina foto's van de treinen gedeeld. Daarop is de omvang van de ramp duidelijk te zien. "Het is een ramp, alsof er een vliegtuig is neergestort. De reddingsdiensten zijn overal. Helaas zijn er slachtoffers", aldus Massimo Mazzilli.