150 miljoen euro extra voor bijkomende plaatsen in scholen

De komende drie jaar investeert de Vlaamse regering nog eens 150 miljoen euro in tientallen scholen in Vlaanderen en Brussel. Dit moet 13.146 extra plaatsen opleveren. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Liefst 126 projecten krijgen de komende drie jaar samen 150 miljoen euro voor extra plaatsen in scholen. Die bevinden zich in vijftien steden en gemeenten die door de bevolkingsgroei met het grootste plaatsgebrek kampen.

De klemtoon ligt vooral op het basisonderwijs. Daar moeten 11.213 plaatsen bijkomen, met Antwerpen als koploper (3.798), gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1.511) en Sint-Niklaas (905).

Voor het eerst komen er ook extra plaatsen in het secundair onderwijs. Ook hier ligt Antwerpen op kop met 1.323 extra plaatsen, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (460) en Grimbergen (50), Halle (50) en Tienen (50).

Capaciteitsmonitor

"We hebben gebruikgemaakt van de capaciteitsmonitor om een vergelijking te maken tussen de verwachte vraag en de verwachte toekomstige aanbodcapaciteit", aldus minister Crevits. "Op basis daarvan hebben we de projecten goedgekeurd."

Antwerpen krijgt 42 projecten, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 13 en Sint-Niklaas 10. "Het gaat vooral om nieuwbouw- of verbouwingsprojecten, maar het verschil met de klassieke bouwprojecten is vooral dat snel werk wordt gemaakt van extra capaciteit", zegt de minister nog.

De extra plaatsen passen binnen de inhaalbeweging in de bouw van scholen. "Het is niet voor het eerst dat we plaatsen creëren", zegt Crevits. "Tot nu toe bekeken we de zaken jaar per jaar waardoor scholen lang in onzekerheid bleven. Nu hebben we een langetermijnplanning."