"Als Groot-Brittannië komen we deze uitdaging te boven"

Net omdat we Groot-Brittannië zijn zullen we de uitdaging na de brexit te bovenkomen en een nieuwe positieve rol in de wereld laten spelen. Dat heeft de gloednieuwe Britse premier Theresa May gezegd net voor ze haar intrek nam in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse regeringsleider.

"Omdat we Groot-Brittannië zijn ben ik er zeker van dat we deze uitdaging te boven komen", zei een zelfzekere May in een korte toespraak voor de deur van haar nieuwe ambtswoning. "Nu we de Europese Unie verlaten, zullen we een nieuwe positieve rol in de wereld smeden voor ons land.

"We zullen  van Groot-Brittannie een land maken dat niet alleen voor de weinige bevoorrechten goed is, maar voor iedereen", klonk het nog. May beloofde ook sociale onrechtvaardigheid te bestrijden en benadrukte dat ze gelooft in de eenheid van het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe premier gaat nu als voorstander van het lidmaatschap de uitstap van haar land uit de Europese Unie moeten mogelijk maken. "Na het referendum staan we voor een grote nationale uitdaging", geeft ze toe. Eergisteren liet ze er echter geen twijfel over bestaan: "Brexit betekent brexit, en we zullen er een succes van maken." Als het van May afhangt, komt Londen niet terug op e uitslag van het referendum waarbij en krappe meerderheid van de Britten voor een brexit stemde.

Is Philip de nieuwe Dennis?

Philip May, de echtgenoot van de nieuwe premier, is nog maar de tweede mannelijke levenspartner van een Britse regeringsleider. De wereld maakte vanavond kennis met de man, op het bordes van "Number 10".

Tot nu toe leidde Philip May een vrij onopvallend leven als makelaar. Volgens waarnemers is hij een man die niet op de voorgrond zal treden. In die zin is hij misschien vergelijkbaar met Dennis Thatcher, de echtgenoot van Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Die stelde zich tevreden met een ondersteunende rol in het openbaar, hoewel hij ongetwijfeld raad gaf an zijn echtgenote.

In tegenstelling tot Dennis Thatcher liep Philip May geen school in een prestigieuze elite-instelling, maar volgde hij zijn secondaire opleiding in het openbaar onderwijs, voor hij geschiedenis ging studeren aan de universiteit van Oxford. Zijn moeder was een lerares Frans en zijn vader groothandelaar in schoenen. Het is niet bekend of dit laatste iets te maken heeft met de voorliefde van de kersverse Britse premier voor schoenen.

Philip May zou zijn toekomstige echtgenote hebben ontmoet in Oxford. Naar verluidt zijn ze aan elkaar voorgesteld door Benazir Bhutto, later premier van Pakistan. Zelf heeft Theresa May altijd zo weinig mogelijk gezegd over haar privé-leven, maar heeft haar echtgenoot wel al omschreven als haar steun en toeverlaat. Philip May is 57, twee jaar jonger dan zijn bekende echtgenote.