"Elke dag verdwijnen 3 tot 4 mensen in Egypte"

De Egyptische Nationale Veiligheidsdienst (NSA) ontvoert en foltert mensen in een poging om de oppositie en vreedzaam protest in het land in de kiem te smoren. Uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat vandaag verschijnt, blijkt bovendien dat de gedwongen verdwijningen sinds begin 2015 een "ongeziene toename" kennen. "Elke dag verdwijnen er drie tot vier mensen."
Een jonge vrouw huilt om Mohammed El-Gendy. Hij werd in 2013 doodgefolterd.

Het rapport "Egypt: "Officially, you do not exist": disappeared and tortured in the name of counter-terrorism" toont volgens de mensenrechtenorganisatie hoe honderden studenten, politieke activisten en demonstranten ontvoerd worden door de staatsveiligheid en daarna zonder enig spoor verdwijnen.

"Volgens plaatselijke ngo's verdwijnen elke dag gemiddeld 3 tot 4 mensen nadat ze meestal door zwaarbewapende agenten onder leiding van de NSA uit hun huis ontvoerd werden. Velen worden maanden aan een stuk vastgehouden en vaak gedurende de volledige periode geblinddoekt en gehandboeid, aldus Amnesty International.

"Weerzinwekkende en barbaarse technieken"

"Dit rapport onthult de weerzinwekkende en barbaarse technieken die de Egyptische autoriteiten toepassen om demonstranten en dissidenten af te schrikken", stelt Philip Luther, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

Amnesty legt in het rapport 17 gevallen bloot, waarvan er vijf gaan over minderjarigen. De slachtoffers werden gedurende lange tijd vastgehouden, van verschillende dagen tot enkele maanden. Eén van hen is Mazen Mohamed Abdallah. Hij werd in september 2015, toen hij 14 was, het slachtoffer van zeer zware mishandelingen. Hij werd onder meer verschillende keren verkracht met een houten stok zodat hij valse verklaringen zou afleggen. Een andere veertienjarige, Aser Mohamed, werd in januari geslagen en aan zijn armen en benen, in zeer pijnlijke posities, opgehangen. Hij kreeg elektroshocks toegediend tot hij tot valse verklaringen overging.

THE ASSOCIATED PRESS2014

Medeplichtigheid

De Egyptische overheid blijft volgens Amnesty ontkennen dat er gedwongen verdwijningen plaatsvinden - volgens haar worden mensen ondervraagd in het kader van de strijd tegen terreur - maar de verschillende dossiers in het rapport bewijzen het tegendeel.

"Het rapport legt niet enkel de wreedheden van de staatsveiligheid bloot, maar ook de medeplichtigheid van gerechtelijke autoriteiten die bereid zijn de gruwel te verdoezelen en de folterpraktijken meestal niet willen onderzoeken", aldus Amnesty.

Amnesty wijst erop dat sinds ex-generaal Abdel Fattah al-Sissi in 2013 zijn islamitische voorganger Mohammed Mursi van de macht verdreef, gedwongen verdwijningen tot sleutelelementen van het regime behoren. "Iedereen die maar durft kritiek te uiten op de autoriteiten, is in gevaar", stelt Lore Van Welden van Amnesty International Vlaanderen.

De organisatie hoopt dat de inhoud van het rapport Egypte, maar ook de internationale gemeenschap tot actie zal aanzetten. “Wij roepen in eerste instantie natuurlijk de Egyptische autoriteiten op om een einde te maken aan de gedwongen verdwijningen, ontvoeringen en folterpraktijken, maar we roepen ook de internationale gemeenschap en vooral de VS en de Europese lidstaten die nauwe banden hebben met Egypte op om het land onder druk te zetten om een einde te maken aan de gedwongen verdwijningen en folteringen."

"Daarnaast roepen we de landen die wapens leveren op om geen wapens meer te leveren die gebruikt worden om mensenrechtenschendingen mee te plegen ", aldus nog Van Welden.

Meest gelezen