"Maffiabaas der maffiabazen" Bernardo Provenzano gestorven

In Milaan is maffiabaas Bernardo Provenzano gestorven. De man stond jarenlang aan de leiding van de Siciliaanse maffiagroep Cosa Nostra. Hij heeft meer dan tien moorden op zijn kerfstok en was ruim veertig jaar op de vlucht. In 2006 werd hij opgepakt en sindsdien zat hij in de cel.

"De tractor" werd hij al van jongs af genoemd, voor de manier waarop hij zijn tegenstanders uit de weg maaide. Bernardo Provenzano werd in 1933 geboren in het Siciliaanse dorpje Corleone en maakte carrière binnen de Corleone-clan, een machtige fractie binnen de Cosa Nostra.

Hij pleegde op zijn 25e al zijn eerste moord op een rivaliserende maffiabaas en was lang de nummer twee, na topman Salvatore Riina. Toen die in 1993 werd opgepakt, werd Provenzano de "capo dei capi" - de baas der bazen - van de Cosa Nostra.

Onder zijn leiding verdiepte de Siciliaanse maffia zich in de lucratieve wereld van de contracten voor openbare werken. Zo werd de Cosa Nostra minder afhankelijk van de traditionele afpersing en drugshandel.

Provenzano werd bij versterk veroordeeld voor meer dan tien moorden. Zo zou hij onder meer de opdracht hebben gegeven voor de moord in 1982 op politietopman Carlo Alberto Dalla Chiesa, die door de Italiaanse regering naar Sicilië was gedetacheerd om er de oorlog tegen de maffia te voeren. De maffiabaas zou ook achter de bomaanslag op het Uffizi-museum in Milaan zitten in 1993.

Verraden door propere was

Jarenlang stond Bernardo Provenzano boven aan de lijst van de meestgezochte voortvluchtige misdadigers in Italië: 43 jaar lang bleef de maffiabaas onder de radar, onder meer dankzij een uitgebreid netwerk van safehouses op Sicilië.

Uiteindelijk werd hij in 2006 opgepakt, maar niet dankzij een tip van een spijtoptant of en informant. De politie had het spoor gevolgd van een mand propere was: de was vertrok van bij het huis van Provenzano's echtgenote in Corleone en kwam - na een omzwerving langs talrijke adressen - aan op een afgelegen boerderij waar de maffiabaas zich verborgen hield.

In de gevangenis werd Provenzano onderworpen aan het strenge regime voor maffiosi, bekend onder de naam "41-bis". Dat maakt het contact met de buitenwereld bijzonder moeilijk, om te verhinderen dat maffiabazen hun clan nog zouden aansturen vanuit de cel.

Sinds enkele jaren had Provenzano te kampen met ernstige gezondheidsproblemen. In 2014 werd de man overgebracht naar een streng beveiligde kamer in een ziekenhuis in Milaan. Daar overleed hij vandaag op 83-jarige leeftijd.