"Reggae Geel schendt "No hate reggae charter""

Cavaria, de belangenvereniging van holebi's en transgenders, neemt geen genoegen met de "dialoog van de organisatoren van Reggae Geel met de homofobe reggaeartiest Sizzla" om de Jamaicaanse zanger opnieuw in ons land te laten optreden. "Het "No hate reggae charter" uit 2012 stelde dat homofobe zangers opnieuw welkom zijn ons land, als ze geen homofobe uitspraken meer doen. Dat is wel gebeurd", zegt Jeroen Borghs van Cavaria.

Twee weken geleden werd de actiegroep Equal Rights and Justice Collective opgericht met als doel Sizzla van het podium op Reggae Geel te bannen. Sizzla is een van de hoofdacts op de komende editie van het reggaefestival.

Vier jaar geleden besliste Feest In Het Park de artiest te schrappen van de affiche na gelijkaardig protest in verschillende Europese landen. Sizzla schrapte toen zijn volledige Europese tournee.

Na die feiten werd een "No hate reggae charter" ondertekend door de Belgische holebi- en transgenderorganisaties en de organisatoren van reggae-concerten. Daarin is opgenomen dat homofobe artiesten opnieuw mogen optreden in ons land, zolang ze geen nieuwe homohaat prediken, eender waar ter wereld."

"Het is overduidelijk dat Sizzla zich daar tijdens concerten niet heeft aan gehouden. Dat blijkt uit verschillende opnames van optredens na 2012 op het internet. Daarom is dit een schending van het charter", aldus Jeroen Borghs van Cavaria.

Cavaria betreurt dat Reggae Geel de aanbevelingen van het charter naast zich neergelegd heeft en zelf in dialoog is gegaan met de gecontesteerde artiest. “Wij zijn net als Reggae Geel voorstanders van dialoog, maar een podium geven aan iemand die elders holebi- en transfobie zaait is voor ons een stap te ver", besluit Borghs.