Benoît van Innis eert Maalbeekslachtoffers met nieuwe tegelmuur

Volgende maandag wordt het herdenkingskunstwerk van de terreuraanslag in metrostation Maalbeek in intieme kring onthuld. Kunstenaar Benoît van Innis - die ook de gezichten op de muren van metrostation Maalbeek ontwierp - vertelt dat het een tegelmuurbeeld wordt dat universeel aanspreekt, ongeacht culturele achtergronden of religie.
Archieffoto

De tegels van zijn kunstwerken bleven onbeschadigd bij de bomaanslag, maar de muur aan de ingang van de Etterbeeksesteenweg, waar ook een werk van de Brusselse kunstenaar hing, werd door de trilling zwaar beschadigd.

"De MIVB en het Gewest vroegen me een herdenkingskunstwerk te maken voor die plek. Ik maakte een nieuwe beeldmuur (2,75 bij 6,50 meter), die universeel verstaanbaar is. Daarin breng ik twee elementen samen die me heel mijn werk en leven dierbaar zijn: een tekening en poëzie. Het is een kort gedicht van Gabriel García Lorca, dat in het Nederlands en Frans links en rechts in het werk staat. Daarnaast komen vertalingen in het Duits, Spaans, Engels, Arabisch, Russisch en Chinees", vertelt van Innis op BRUZZ.be.

Na de terreuraanslag van 22 maart in het metrostation gingen de uitgepuurde tegelgezichten van van Innis de internationale en sociale media rond. Zo circuleerde er een gezicht met een traan en was er een filmpje met wereldburgers die stickers met de Maalbeek-gezichten opspelden.

"Vandaag is de oorspronkelijke betekenis van die anonieme portretten van passagiers op de muur verworden tot het gezicht van de anonieme, onschuldige slachtoffers."

De MIVB benadrukt dat de onthulling maandagavond 18 juli in alle intimiteit zal gebeuren en enkel bijgewoond mag worden door familie van de slachtoffers. De vervoersmaatschappij vraagt de media en niet-genodigden weg te blijven. Op 19 juli wordt het kunstwerk officieel aan publiek en pers voorgesteld.