Boris Johnson wordt minister van Buitenlandse Zaken

Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen en vooraanstaand leider van het brexit-kamp, wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dat heeft het bureau van de Britse premier Theresa May bevestigd.

Het nieuws van de benoeming van Boris Johnson is vrij verrassend. Samen met Nigel Farage van de eurosceptische UKIP was hij een van de boegbeelden van het brexit-kamp. Zijn imago kreeg een flinke deuk toen hij eind vorige maand, enkele dagen na het brexit-referendum, aankondigde dat hij geen kandidaat zou zijn om David Cameron op te volgen als premier. "Boris Johnson heeft ons in deze shit getrokken en weigert nu ons er uit te halen", was de teneur.

Tegen alle verwachtingen in keert Johnson nu terug op het politieke schaakbord van de Britse uitstap uit de Europese Unie. Mogelijk zal hij een belangrijke rol spelen bij de onderhandelingen over die uitstap en zal hij dus in de praktijk moeten aantonen dat het Verenigd Koninkrijk inderdaad beter af is buiten de EU.

Johnson krijgt er wel een minister voor de Uitstap uit de EU bij, en dat wordt de eurosceptische conservatief David Davis. Tot nu toe was die gewoon een zogenoemde "backbencher" in het parlement die het beleid van de regering erg kritisch bekeek. Waarnemers denken dat vooral Davis de onderhandelingen met de EU zal leiden.

Als minister van Buitenlandse zaken volgt de excentrieke Johnson de ietwat grijze Philip Hammond op, die overstapt naar de belangrijk post van "chancellor of the exchequer" of minister van Financiën. Daar volgt Hammond George Osborne op, die al ontslag genomen heeft uit de regering.

Binnenlandse Zaken blijft in handen van een vrouw, want daar heeft May oud-minister van Energie Amber Rudd aangesteld.

Michael Fallon blijft wel op post als minister van Defensie. Fallon bekleedt die functie sinds 2014, toen hij Philip Hammond opvolgde.

Voormalig minister van Defensie Liam Fox wordt minister voor Internationale Handel, een nieuwe functie die zeker belangrijk is met het oog op de aankomende brexit. Fox was een van de kandidaten om Cameron op te volgen als partijleider en premier en staat bekend als eurosceptisch.