De kostprijs van een presidentiële coupe: 10.000 euro per maand. Want hij is het waard?

9.895 euro bruto, dat is het maandloon van de vaste kapper van de Franse president François Hollande. Het Elysée probeert dat astronomische bedrag enigszins te verklaren, maar op internet wordt intussen volop gelachen met de #coiffeurgate.

Sinds 16 mei 2012 legt een zekere Olivier B. het haar van de Franse president elke dag netjes in de plooi. Kostprijs voor de Franse staat: zo'n 10.000 euro per maand. Dat heeft het satirische blad Le Canard Enchaîné onthuld, nadat het blad het arbeidscontract heeft kunnen inkijken.

Maar daar staat dan ook iets tegenover, stelt de advocaat van de kapper. "Het gaat om een exclusiviteitscontract, mijn cliënt heeft zijn kapsalon in Parijs moeten sluiten. Hij is 24 uur op 24 ter beschikking voor de president en laat zich nooit vervangen. Daardoor heeft hij zelfs de geboorte van zijn kinderen moeten missen."

Typische kapperspraatjes tussen de president en zijn kapper kunnen zeker, misschien verlicht dat wel de lasten van de exclusiviteit voor die laatste. Misschien dat Olivier B. zelfs staatsgeheimen te weten komt. Maar hij is wel met handen en voeten gebonden aan artikel 5 uit zijn arbeidscontract: "de betrokkene engageert zich om tijdens de uitvoering van zijn contract en na afloop ervan absolute geheimhouding te respecteren over de geleverde werken en over de informatie die hij zal verkregen hebben". 

"Hoe kap ik een kale plek?"

Kapper Olivier begint zijn werkdag erg vroeg. Hij kapt de haren van de president zeker elke ochtend en in de loop van de dag zo vaak als nodig is, telkens de president van de Republiek het woord moet nemen bijvoorbeeld.

Dat Hollande veel zorg besteedt aan zijn kapsel, mocht al blijken tijdens de presidentiële campagne in 2012. Tijdens de debatten op televisie kreeg de cameraregie een duidelijke richtlijn: breng de kruin van Hollande niet van bovenaf in beeld. Een te opvallende kale plek zou misschien twijfels doen rijzen over de viriliteit van de presidentskandidaat.

Dat laatste toont ook meteen de ironie van de hele kwestie aan: zoveel geld voor zo weinig haar. Zou het verbazen dat de meest gestelde vraag in de Franse kappersscholen straks zal zijn: "Hoe knip ik een kale plek?".

Het bedrag van 10.000 euro doet bij de gewone Fransen dan ook de wenkbrauwen fronsen. Op Twitter doet de hashtag #coiffeurgate de ronde. Zo'n groot bedrag en toch zo'n bedenkelijk presidentieel kapsel, is de teneur.

Heel wat mensen doen op internetplatformen dan ook talrijke suggesties aan de kapper van Hollande. Een bloemlezing hieronder: van Donald Trump tot de Queen. Iemand lanceert ook een begrotingssuggestie voor de Franse regering: zet een muts op het hoofd van Hollande.

Opvallend: vanuit politieke hoek, en met name vanuit de oppositie is nog geen ernstige kritiek te horen. Dat de persoonlijke schminkster van voormalig president Nicolas Sarkozy zo'n 8.000 euro per maand verdiende, zal daar allicht niet vreemd aan zijn.

lees ook

    Meest gelezen