Europese Commissie wil asielprocedures overal gelijktrekken

De Europese Commissie wil de asielprocedures in de lidstaten verder harmoniseren. Daarmee hoopt de Commissie de verschillen in erkenningspercentages in te dijken en het "asielshoppen" een halt toe te roepen.
Archieffoto

Europa beschikt over een kader dat de asielprocedures in de lidstaten op elkaar moet afstemmen, maar dat heeft geen einde gemaakt aan het asielshoppen en de drang van asielzoekers om de landen met de beste erkenningskansen en opvangmogelijkheden op te zoeken.

De procedure zou nu in de hele Europese Unie nog maximaal zes maanden mogen duren. Asielzoekers zouden ook overal dezelfde rechten en plichten hebben. Zo zouden erkende asielzoekers overal in de Europese Unie binnen de zes maanden toegang moeten krijgen tot de arbeidsmarkt.

"Wat we nu voorstellen is dat de regels overal in Europa dezelfde zijn, zodat asielzoekers niet verleid worden om toch te proberen naar een ander land te gaan nadat ze erkend zijn in een eerste land. Voortaan zullen de regels voor iedereen dezelfde zijn", zegt Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V). "Tegelijkertijd willen we duidelijke verplichtingen voor asielzoekers om secundaire bewegingen en misbruik van de procedures te vermijden", zo licht ook bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos toe.

De Europese Raad van ministers en het Europees parlement moeten de voorgestelde procedure wel nog goedkeuren.

Permanent systeem voor hervestiging vluchtelingen

De Commissie stelde ook een permanent systeem voor de hervestiging van vluchtelingen uit derde landen voor. Elke lidstaat zou jaarlijks moeten aangeven hoeveel vluchtelingen het wil hervestigen uit conflictgebieden. Per vluchteling zou het Europese budget voor 10.000 euro bijspringen.

In volle crisis hadden de lidstaten vorig jaar al zo'n programma goedgekeurd. Bedoeling is om meer dan 22.000 vluchtelingen te hervestigen, maar tot dusver zijn slechts iets meer dan 7.000 mensen overgebracht.