Fransen vragen Barroso af te zien van baan bij zakenbank

De Franse regering heeft voormalig Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso verzocht om af te zien van een job bij zakenbank Goldman Sachs. De Fransen lanceren ook een oproep aan de Europese Commissie om de toepasselijke regels voor oud-eurocommissarissen te wijzigen.
Archieffoto

"Barroso spreidt het bed van de anti-Europeanen. Ik roep hem dus plechtig op af te zien van deze functie", zo verklaarde staatssecretaris voor Europese Zaken Harlem Désir in het Franse parlement. De vroegere Commissievoorzitter is door Goldman Sachs aangeworven om de zakenbank te adviseren over de Brexit, het Britse vertrek uit de Europese Unie.

De aanwerving van de Portugees is "bijzonder schandalig, gezien de rol die deze bank heeft gespeeld in de financiële crisis maar ook bij het gesjoemel met de Griekse openbare financiën", zo stipte Désir aan.

Hij vroeg de Europese Commissie om de gedragscode voor oud-eurocommissarissen te verscherpen. Nu moeten ze de eerste achttien maanden na hun vertrek toelating vragen om nieuwe activiteiten uit te oefenen. Parijs wil die afkoelingsperiode verlengd zien.