Groen en N-VA botsen over benoeming kabinetschef Homans tot topambtenaar

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) reageert boos op de aantijgingen van Groen als zou de benoeming van haar kabinetschef tot Vlaams topambtenaar niet correct zijn verlopen. "Groen schept doelbewust een negatieve sfeer rond deze benoeming." Groen houdt voet bij stuk.
Jeroen Windey, Liesbeth Homans en Björn Rzoska.

Op 1 september wordt Jeroen Windey de nieuwe administrateur-generaal van het agentschap Binnenlands Bestuur. Dat is een topjob binnen de Vlaamse administratie. Vandaag is Windey nog kabinetschef van minister Homans.

Eén zinnetje uit de motivatie van de Vlaamse regering doet Groen de wenkbrauwen fronsen. "De visie van de heer Windey op het Vlaamse beleid inzake deradicalisering sluit het beste aan bij de visie van de functionele minister", staat te lezen. Die functionele minister, dat is Homans zelf.

"Zoiets heb ik nog nooit gezien", zegt Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen) in De Standaard. "Het doel is toch een kandidaat te vinden die het beste aansluit bij het competentieprofiel en niet bij een visie van de minister? Hier wordt minstens de indruk gewekt dat de overeenstemming met de minister een reden is waarom iemand aan het hoofd van de administratie komt."

"Pira schept doelbewust negatieve sfeer rond benoeming"

Homans reageert verbolgen op deze aantijgingen. "De nieuwe administrateur-generaal is benoemd omdat hij als beste uit een objectieve selectie kwam", laat ze weten. "Ingrid Pira schept doelbewust een negatieve sfeer rond deze benoeming."

Volgens Homans citeert Pira erg selectief uit het benoemingsdossier. "Windey is benoemd na een lange selectieprocedure die door het Agentschap voor Overheidspersoneel en het selectiekantoor Hudson op objectieve en onafhankelijke wijze werd gevoerd."

"De functie werd vacant verklaard in februari. Daarna moesten alle kandidaten verschillende stappen doorlopen: een CV-screening, een verkennend gesprek met het selectiekantoor en een assessment door het selectiekantoor om hun leidinggevende en functiespecifieke competenties te beoordelen. Tijdens het verloop van de procedure is de minister noch haar kabinet op geen enkel moment in deze procedure tussengekomen."

"De selectieprocedure leverde uiteindelijk vier kandidaten op die allen een interview met de kern van de Vlaamse regering hebben gehad. Die heeft daarna unaniem beslist dat Windey als beste en meest geschikte kandidaat uit de selectiegesprekken is gekomen."

"Manier van werken van Pira is laag bij de grond"

Homans ontkent voorts dat het gehekelde zinnetje over de gedeelde visie met de minister een unicum is. Ze haalt verschillende benoemingsdossiers uit 2010 en 2015 aan waarin gelijkaardige zinnetjes staan vermeld.

“Deze manier van werken van Pira is onaanvaardbaar en laag bij de grond", haalt Homans uit. "Indien Pira een politiek debat met mij wil voeren en mijn beleid wil aanvallen, is ze altijd welkom in het parlement. Maar er is een groot verschil tussen op een inhoudelijke manier aan politiek doen en het spelen van politieke spelletjes op kap van een medewerker die het agentschap Binnenlands Bestuur op een zeer goede manier zal leiden. Of moeten kabinetsmedewerkers die ontegensprekelijk als beste uit de selectie komen in de toekomst per definitie uitgesloten worden van een functie bij de Vlaamse overheid?”

"Dit zet neutraliteit van benoemingen op de helling"

Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska toont zich niet onder de indruk van de argumenten van Homans. "Als in een sollicitatieprocedure de gedeelde visie met de minister een doorslaggevend argument blijkt, zet dit de neutraliteit van benoemingen op de helling", vertelt hij aan deredactie.be "De N-VA heeft net beloofd komaf te maken met politieke benoemingen."

Hij bestrijdt ook de bewering van Homans als zou het gehekelde zinnetje wel vaker in benoemingsdossiers voorkomen. "We hebben verschillende benoemingsdossiers van de laatste maanden doorgenomen en nergens stond het zo expliciet geformuleerd."

"De N-VA moet klare wijn schenken. Dat kabinetsmedewerkers zich voor topfuncties kandidaat stellen, is hun goed recht. Maar dat ze op basis van deze argumenten doorstromen, is niet oké. Een sollicitatieprocedure moet zich focussen op competenties, niet op visies."

Morgen moet minister Homans in het Vlaams Parlement tekst en uitleg bij de benoeming geven.