Labour-leider Corbyn krijgt tweede uitdager

Al twee parlementsleden van Labour dingen naar het leiderschap van de Britse oppositiepartij. Na Angela Eagle daagt nu ook Owen Smith partijleider Jeremy Corbyn uit.
Jeremy Corbyn, Angela Eagle en Owen Smith

Het brexit-referendum van 23 juni heeft niet alleen de Conservatieve Partij van (voorlopig nog) premier Cameron dooreengeschud, ook oppositiepartij Labour komt niet zonder kleerscheuren uit het referendum.

Partijleider Jeremy Corbyn ligt sindsdien binnen zijn partij onder vuur, omdat hij niet hard genoeg campagne heeft gevoerd tegen een brexit. Tijdens een vertrouwensstemming keerde een overduidelijke meerderheid van de Labour-parlementsleden zich tegen Corbyns leiderschap.

Corbyn weigerde echter op te stappen, omdat hij naar eigen zeggen nog steeds veel steun geniet onder de militanten van de partij. Als het tot nieuwe verkiezingen zou komen, zou hij dan ook opnieuw kandidaat zijn, verklaarde hij eerder.

Verdeel en heers?

Zijn kansen om te winnen, lijken meteen weer wat groter geworden, nu hij met Owen Smith een tweede uitdager krijgt. Volgens Smith, een voormalige beleidsmedewerker van Corbyn, is Corbyn "een goed man, met grote Labour-waarden", maar geen leider die Labour bij de volgende verkiezingen aan een overwinning kan helpen.

Maandag had ook Angela Eagle Corbyn uitgedaagd. Voor sommige tegenstanders van Corbyn duikt nu een doemscenario op, want twee kandidaten verkleinen de kans op succes om Corbyn van de troon te stoten.

Geen handtekeningen nodig

Corbyn leidt de partij sinds september vorig jaar. Wint hij ook deze verkiezingen, dan dreigt Labour uiteen te vallen. Smith zelf zegt in elk geval bij Labour te blijven, ongeacht de uitkomst van de verkiezing.

Corbyn kreeg gisteren overigens ook goed nieuws van het uitvoerend comité van Labour. Dat besliste dat hij automatisch kan deelnemen aan de verkiezingen voor het leiderschap van de partij en niet eerst de steun van 20 procent van de parlementsleden moet verzamelen. Dat zou bijzonder moeilijk geweest zijn voor Corbyn, gezien de meerderheid van zijn eigen parlementsleden zich tegen hem heeft gekeerd.