NAVO en Rusland willen risico op incidenten boven Baltische staten verminderen

Vertegenwoordigers van de NAVO en Rusland hebben elkaar in Brussel ontmoet in de hoop de dialoog tussen de twee machten staande te houden. Na de bijeenkomst bleek dat de twee het nog steeds grondig oneens zijn over de situatie in Oekraïne en Moskou is ook nog steeds niet te spreken over de NAVO-aanwezigheid in het oosten van Europa. "Maar de sfeer zat goed", klinkt het bij beide kampen.
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg

Het was de tweede keer dit jaar dat de NAVO-Rusland-raad bijeenkwam, nadat er twee jaar niet gesproken is geweest door de crisis in het oosten van Oekraïne. De raad is het belangrijkste forum voor dialoog tussen de NAVO en Rusland. "Het was een goede gelegenheid om elkaars standpunten toe te lichten", aldus NAVO-baas Jens Stoltenberg.

De ontmoeting kwam er niet toevallig na de NAVO-top van vorige week in Warschau. In de marge daarvan werd toen beslist om de aanwezigheid van NAVO-militairen in het oosten van Europa - bij de Russische grens - op te drijven. "Die beslissing moet bevroren worden. Rusland is geen gevaar voor de leden van de alliantie", aldus de Russische ambassadeur bij de NAVO.

Er kwam geen toenadering wat dat betreft, maar naar verluidt zijn er wel concrete voorstellen gelanceerd voor maatregelen die de risico's op incidenten bij militaire manoeuvres moeten vermijden. Beide kanten staan open om die voorstellen verder uit te werken, klinkt het. Het gaat dan vooral over eventuele incidenten in het luchtruim van de Baltische staten.

Ook over de situatie in het opstandige oosten van Oekraïne en de Russische betrokkenheid werd gepraat. "Maar daar blijven diepe verschillen bestaan", aldus Stoltenberg, die de gesprekken desalniettemin "goed en eerlijk" noemde.