Nederlandse vrouw "ontsnapt uit handen van IS"

Een Nederlandse vrouw die sinds vorig jaar bij IS in Syrië en Irak verbleef, is er naar eigen zeggen in geslaagd om de terreurgroep te ontvluchten. Laura Angela Hansen zocht na haar vlucht haar toevlucht bij Koerdische strijders in Mosul, in het noorden van Irak. Daar gaf ze een interview aan de Koerdische zender Kurdistan24.

Hansen vertelt in het interview dat ze geboren is in Den Haag en zich op haar 17e tot de islam bekeerde. Vorig jaar reisde ze met haar man naar het Midden-Oosten. Hij zou haar wijsgemaakt hebben dat ze op vakantie gingen naar Turkije om er geld te geven aan de vluchtelingen. Ter plekke werd ze naar eigen zeggen verplicht om mee de grens over te steken en door te reizen naar Raqqa, de door de terreurorganisatie uitgeroepen hoofdstad van het zogenoemde kalifaat in het noorden van Syrië.

Hansen werd er opgesloten en in een huis bewaakt door mannen met baarden en geweren. Later verhuisden ze naar Mosul, in het noorden van Irak. Daar wist ze te ontsnappen en met de hulp van haar vader en samen met haar twee zoontjes Koerdische strijders te bereiken.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil het verhaal van de vrouw niet bevestigen, maar zegt wel dat een Nederlandse vrouw onlangs om hulp heeft gevraagd bij de Nederlandse ambassade in Irak.