Noodweer veroorzaakt schade aan hopteelt

Het noodweer van de jongste weken zal wegen op de productie van West-Vlaamse hop. Er zal ongeveer 20 procent minder geproduceerd worden dan gewoonlijk. Dat zegt Luc Dewulf, secretaris van de VZW Hop.

De aanhoudende regen en de onweersbuien in mei en juni hebben hun sporen nagelaten in de streek rond Poperinge, het epicentrum van de hopsector. Heel wat hopplanten hebben te lijden gehad onder het weer.

Een viertal hoptelers heeft inmiddels al schade laten vaststellen aan hun landbouwareaal. Bij een teler is ook een deel van de inleg van nieuwe hopplanten weggespoeld en beschadigd. De effectieve schade bij deze telers, maar ook bij andere telers zal pas effectief bepaald kunnen worden tijdens en na de hoppepluk vanaf eind eind augustus.

De algemene productie zou minimaal 15 tot 20 procent lager liggen. Dat is niet enkel door het noodweer, maar ook door het weer in het algemeen, met weinig zon, veel wind en te lage temperaturen.

Een spijtige zaak voor de hopsector want net nu is hop bezig aan kleine opmars. Het totale areaal bedraagt ongeveer 150 hectare en daar zou dit jaar nog 10 hectare bijkomen. Het is al jaren geleden dat het areaal nog toenam. Dit jaar is ook de vzw Hop opgericht in samenwerking met Poperinge en het kenniscentrum Inagro om de sector verder te ondersteunen.