Officieel: Theresa May is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Theresa May is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft de opdracht van koningin Elizabeth II aanvaard een nieuwe regering te vormen. Ze volgt David Cameron op die zes jaar premier was.

Na zes jaar heeft David Cameron de fakkel van premier van het Verenigd Koninkrijk vanavond aan Theresa May overgedragen. Even voor 18 uur onze tijd is hij samen met zijn vrouw en drie kinderen op Buckingham Palace aangekomen om zijn ontslag aan koningin Elizabeth II aan te bieden. Zij is speciaal hiervoor vanuit haar verblijf in Schotland naar Londen teruggekeerd.

Even voor 18.30 uur heeft Buckingham Palace een communiqué verspreid waarin het bevestigde dat Cameron niet langer premier was. "Meneer Cameron heeft zijn ontslag aan de koningin aangeboden en zij heeft het aanvaard."

Zowat op hetzelfde moment is ook Theresa May op Buckingham Palace gearriveerd in het gezelschap van haar echtgenoot. De koningin heeft haar de opdracht gegeven een nieuwe regering te vormen en May heeft die aanvaard. Naar verluidt zal haar regering een minister tellen die zich uitsluitend met de brexit zal bezighouden. De nieuwe regering zou ook meer vrouwen tellen.

"Het was een eer het land waarvan ik hou te dienen"

Vlak voor hij naar Buckingham Palace vertrok, heeft Cameron op de stoep voor zijn ambtswoning in Downing Street 10 een toespraak gegeven. Daarin benadrukte hij verschillende verwezenlijkingen van de voorbije jaren. Hij stuurde ook een tweet de wereld in waarin hij zegt dat het "een eer was het land waarvan ik hou te dienen".

"Dicht bij de Europese Unie blijven"

Eerder vandaag heeft Cameron voor het laatst ook de leden van het Lagerhuis toegesproken. Daarbij gaf hij May goeie raad mee. "We moeten zo dicht als mogelijk bij de Europese Unie blijven", zei hij haar in een verwijzing naar de brexit die zij tot een goed einde zal moeten brengen.

"Je kan wel degelijk veel bereiken in de politiek", zei hij tot slot. "Niks is onmogelijk als je er je zinnen op zet. Zoals ik ooit zei: "I was the future once" ("Eens was ik de toekomst")."

Met die laatste zin verwees hij naar zijn allereerste tussenkomst als kersvers leider van de Conservatieve partij in het Lagerhuis op 7 december 2005. "Ik wil over de toekomst praten", zei hij toen terwijl hij toenmalig premier Tony Blair recht in de ogen keek. "He was the future once" ("Eens was hij de toekomst").

Vanmorgen is een verhuiswagen gesignaleerd aan de achterzijde van Downing Street 10 (zie foto onder), de ambtswoning van de premier, om alle persoonlijke spullen van Cameron weg te halen.

AFP or licensors