Ongeval geblinddoekte scouts "op geen enkele manier goed te praten"

Het ongeval gisteren in Korbeek-Dijle waarbij een scoutsleider met zijn wagen is ingereden op een verlichtingspaal met aan boord negen geblinddoekte scoutsleden, "is op geen enkele manier goed te praten", zegt Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Tien mensen in één auto, dat is spelen met levens."

De 21-jarige scoutsleider verloor de controle over het stuur en reed in op een elektriciteitspaal die afknakte en over de weg viel. Behalve de bestuurder zaten negen 14- en 15-jarigen uit Gooreind bij Wuustwezel in de wagen.

 De passagiers waren geblinddoekt en zouden op een onbekende plaats gedropt worden. Een van hen zat op de passagiersstoel, vier anderen op de achterbank en de overige vier in de laadruimte. Dat is meer dan toegelaten. Volgens de wegcode bepaalt het aantal gordels in de wagen het maximale aantal personen. In de wagen waren er maar vijf stoelen met een gordel.

"Dit is op geen enkele manier te verantwoorden", reageert Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Over de wegcode kun je niet fantaseren. De weg is geen speelterrein, dat kunnen we niet genoeg herhalen. We vinden het ook zeer belangrijk dat de leiding daarvan op de hoogte is."

Van Reusel voegt eraan toe dat alle 11.000 scoutsleiders enkele weken geleden nog het reglement gekregen hebben waarin staat dat het aantal maximale zitplaatsen in de auto niet overschreden mag worden.

"Inschattingsfout"

"Die regels moeten voor een scoutsleider heilig zijn. Net als de wegcode, ook daar mag niemand een uitzondering op maken", aldus nog Van Reusel. "Het kan misschien verleidelijk zijn om een ruime auto vol te laden met scouts, maar met tien mensen in één auto, dat is spelen met levens. De jonge bestuurder heeft duidelijk een inschattingsfout gemaakt. Gelukkig is dit nog goed afgelopen."

Bij het ongeluk raakten enkele scouts lichtgewond. Een van hen werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder riskeert een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar, mogelijk gecombineerd met een boete van maximaal 6.000 euro, en een mogelijk rijverbod.