Recordaantal aangiftes via Tax-on-web ondanks cyberaanval

Gisteren zijn 110.000 belastingaangiftes online ingevuld via Tax-on-web. Daarmee is het record van 14 juli vorig jaar van 91.000 aangiftes gesneuveld, hoewel de website gisteren het slachtoffer van een cyberaanval werd. Vandaag staan opnieuw honderden mensen aan de Financietoren aan te schuiven die nog snel hulp zoeken voor het invullen van hun aangifte.

De FOD Financiën werd gisteren rond 10.15 uur getroffen door een cyberaanval die het verkeer op de website ontregelde tot 12.30 uur (zie video onder). Het hackerscollectief Down-Sec claimde later de verantwoordelijkheid. "Die aanval kwam onverwacht", zo zegt Adyns, "Maar gelukkig was het euvel vrij snel verholpen."

Vandaag is de laatste dag waarop je via Tax-on-web je aangifte kan indienen. Deze ochtend loopt alles nog vlot. "Qua capaciteit verwachten we in elk geval geen problemen", zo stelt Adyns. "We hopen enkel dat we gevrijwaard blijven van een nieuwe cyberaanval."

Adyns verwacht dat vandaag nog eens 80.000 tot 100.000 aangiftes ingediend zullen worden via Tax-on-web. Daarmee zou de teller boven de 2,5 miljoen online-aangiftes gaan. Wie een papieren aangifte wou doen, is al hopeloos te laat. Die deadline lag op 30 juni. Via een boekhouder kan de aangifte nog tot 27 oktober.

Wachtrijen

Aan de Financietoren in Brussel staan vandaag opnieuw zowat vijfhonderd mensen aan te schuiven die nog snel hulp zoeken om hun belastingaangifte in te vullen.

Wie hulp nodig heeft met Tax-on-web, zoekt die beter telefonisch, zo zegt de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, Francis Adyns. De wachtenden zijn er immers om hun papieren aangifte nog in te dienen, ook al is de ultieme datum daarvoor al twee weken gepasseerd.

"Alle hulp bij het opstellen van de papieren aangifte is eigenlijk al stopgezet op 30 juni", zo vertelt Adyns. "Door de terreurdreiging in Brussel heeft ons kantoor in de Kruidtuinlaan echter noodgedwongen tijdelijk de deuren gesloten. Om te compenseren voor die sluitingsdagen hebben wij besloten dat ene kantoor open te houden tot 15 juli."

Dat wil echter niet zeggen dat de deadline voor papieren aangiftes, die vastgesteld was op 30 juni, mee verplaatst. "Elke papieren aangifte die nu nog wordt ingevuld in ons kantoor, zal behandeld worden als een laattijdige aangifte. Met de gevolgen van dien", verklaart Adyns. De bijna vijfhonderd mensen die woensdag aan de Financietoren geholpen zullen worden, zijn er dus al aan voor de moeite.

De wachtrij staat dus los van de deadline voor de aangifte via Tax-on-web. "We raden iedereen met vragen over Tax-on-web aan om telefonisch contact op te nemen in plaats van aan te schuiven aan ons kantoor", zegt Adyns. Hij benadrukt ook dat enkel het kantoor in de Kruidtuinlaan langer open is, en andere lokale kantoren dus niet geopend zijn.