Reggae Geel annuleert concert Sizzla dan toch

Reggae Geel heeft dan toch beslist dat Sizzla niet welkom is op het zomerfestival op 5 en 6 augustus. De voorbije week was er heel wat protest tegen de komst van de controversiële artiest. Vandaag zei holebi- en transgendervereniging Cavaria nog dat Reggae Geel met de komst van Sizzla het "No hate reggae charter" uit 2012 schendt. "We zijn samengekomen met de raad van bestuur en na het zien van beelden uit een nachtclub in Jamaica konden we niet anders", aldus organisator Kris Eelen.

Reggae Geel heeft beslist om Sizzla van de affiche van de komende editie te schrappen. "Nu blijkt dat er op internet beeldmateriaal circuleert van na 2012 waarin Sizzla homofobe uitspraken doet, kunnen we zijn optreden niet meer verdedigen. Ook al hadden we duidelijke afspraken met hem gemaakt", bevestigt Kris Eelen aan deredactie.be.

Toen Reggae Geel begin juni aankondigde dat Sizzla en The Nice Guys het mooie weer mogen maken op de komende editie van het zomerfestival, veroorzaakte dat weinig opschudding. Enkele weken later steeg de commotie rond het optreden van Sizzla.

Verschillende muziekliefhebbers verenigden zich in de actiegroep Equal Rights and Justice Collective om Sizzla van de affiche te bannen. Op het internet circuleerden verschillende filmpjes waarop de controversiële zanger zich out als rabiaat hater van de holebi- en transgendergemeenschap.

De organisatoren van Reggae Geel ondertekenden in 2012 het "No hate reggae charter", waarin staat dat homofobe zangers opnieuw welkom zijn in ons land, als ze geen homofobe uitspraken meer doen. Dat charter kwam er nadat Feest In Het Park Sizzla van de affiche had geschrapt na gelijkaardig protest in verschillende Europese landen tegen de homofobe uitspraken van Sizzla. De Jamaicaanse artiest annuleerde toen zijn volledige Europese tournee.

Reggae Geel pleegt spoedoverleg

Vandaag mengde Cavaria zich in het debat. De belangenvereniging van holebi's en transgenders veroordeelde de komst van Sizzla ten stelligste omdat Reggae Geel daarmee het "No hate reggae charter" schendt. "Er zijn ook filmpjes opgedoken van na 2012", zei Jeroen Borghs van Cavaria.

Reggae Geel riep deze voormiddag de raad van bestuur bij elkaar en na overleg is er beslist om Sizzla te schrappen van de affiche. "Zijn komst is niet meer verdedigbaar", aldus Kris Eelen.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homas (N-VA) heeft op microblogsite Twitter al positief gereageerd op de beslissing. "Enige beslissing is hem schrappen van de affiche", klinkt het. Reggae Geel vindt plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus.