Schilderij uit clip van Beyoncé opgedoken in Dordrecht

Het schilderij dat in de videoclip van "Intro denial" van Beyoncé opduikt, is gevonden in een kleine kerk in Dordrecht in Nederland. De makers van de clip hebben het schilderij wellicht gevonden op een website met Chinese stockfoto's. De voorbije maanden kreeg de zoektocht naar het werk van Wim Jansen (1923-1992) veel media-aandacht in Nederland. Het doek wordt in oktober geëxposeerd in het Dordrechts Museum.

Sinds de publicatie van de clip bij het nummer "Intro denial" van het album "Lemonade" van Beyoncé Knowles is een onderzoeker van het Dordrechts Museum op zoek naar het schilderij dat in de clip wordt gebruikt.

Het schilderij is een stadsgezicht van Dordrecht dat geschilderd werd door de onbekende lokale kunstenaar Wim Jansen (1923-1992). Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum vond het doek uiteindelijk in een kerk in Dordrecht.

"Ik heb de clip wel honderd keer bekeken, maar ook de vele reacties en tips hielpen niet", aldus Paarlberg in een reactie aan NOS. Tot de onderzoeker een mail ontving met een foto van het schilderij in een kleine kerk. "Ik wist meteen, dit is het schilderij."

Het schilderij is nu overgebracht naar het Dordrechts Museum, waar het vanaf eind oktober tentoongesteld zal worden. Het onbekende werk kwam wellicht in de clip van Beyoncé terecht via een Chinese website met stockfoto's. Bij de foto staan de zoekwoorden "westerse architectuur" en "schilderij". Wellicht hebben de makers van de clip gewoon op die woorden gezocht en het doek gebruikt als aankleding in de clip.

Het verhaal doet denken aan een doek dat enkele jaren geleden werd ontdekt in het decor van de film "Stuart Little". De makers van de film hadden een werk van de Hongaarse avant-gardistische schilder Robert Bereny ontdekt in de film. Niet lang daarna werd het werk op een veiling verkocht voor bijna 230.000 euro.