Slechte weer nefast voor Wervikse tabaksoogst

De tabaksoogst in West-Vlaanderen valt dit jaar tegen. Door de vele regen van de voorbije maanden is de oogst bij sommige boeren gedeeltelijk of zelfs helemaal vernield. Tabaksboeren maken daardoor duizenden euro's verlies.

“Van de 43 nog resterende tabaksplanters zijn er vier die de oogst volledig hebben moeten inploegen en ik heb weet van anderen die hem gedeeltelijk hebben moeten inploegen", zegt Ann Ramon uit Wervik. Ook zij heeft dit jaar voor het eerst geen oogst.

"Voor de tabaksoogst is het echt een rampjaar. Ik hoop dat het Rampenfonds dit zal erkennen, dat we daar steun zullen krijgen. Zoals het nu is, verliezen we duizenden euro’s, maar moeten we wel onze lening blijven afbetalen."

In ons land wordt enkel nog in West-Vlaanderen tabak geteeld. In Wervik en Harelbeke staat alles samen zo'n 40 hectare met tabaksplanten. In normale omstandigheden brengen die jaarlijks 130 ton tabak voort.