Vals slachtoffer Bataclan veroordeeld tot celstraf

In Frankrijk is een vrouw veroordeeld omdat ze zich valselijk had uitgegeven als slachtoffer van de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan. Op die manier wou ze een schadevergoeding bekomen. Ze krijgt zes maanden celstraf met uitstel wegens bedrog.

Drie weken na de aanslagen van 13 november diende de vrouw - een politiek vluchtelinge uit Kameroen die sinds 2007 in Frankrijk is - een dossier in bij het fonds dat vergoedingen regelt voor de slachtoffers van de terreuraanvallen. De vrouw verklaarde dat ze de avond van de 13e november met een vriend in de zaal zat en voegde bij haar dossier valse medische attesten en getuigenissen. Ze eiste 10.000 euro schadevergoeding.

Toen de vergoeding na een tijd nog niet gestort was op haar rekening, contacteerde de vrouw het fonds niet minder dan zeven keer. Ze verklaarde telkens dat ze last had van depressie, flashbacks en verwondingen. Maar de administratie vond het verdacht en wilde verder onderzoek doen. De vrouw ging zo ver dat ze het fonds zelfs van discriminatie beschuldigde.

In werkelijkheid lag de vrouw die bewuste avond van de terreuraanslag in het ziekenhuis. Zij verklaarde dat ze op het idee werd gebracht door een verpleger om het schadevergoedingsfonds op te lichten en zo een vergoeding te bekomen. De "vriend" die zogezegd bij haar was in de Bataclan, is overigens echt om het leven gekomen bij de aanslag. Uiteindelijk bekende de vrouw pas toen ze in voorhechtenis werd geplaatst. Vandaag heeft een rechtbank haar veroordeeld tot een celstraf met uitstel wegens bedrog.

Volgens de advocaat van het fonds voor schadevergoedingen staat nog een tweede jonge vrouw terecht voor gelijkaardige feiten, maar zijn er wel meer twijfels over verschillende andere dossiers. In totaal lopen er momenteel 2.650 dossiers bij het fonds van slachtoffers of hun nabestaanden die een vergoeding willen. In totaal werd al bijna 36 miljoen euro uitgekeerd.