Venezuela zet leger in bij verdeling voedsel en medicijnen

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zet de productie van voedsel en geneesmiddelen, en de belangrijkste havens in het land, onder toezicht van het leger. Hij wil zo de economische crisis in zijn land het hoofd bieden. Volgens de president gebeurt alles legitiem, door de economische noodtoestand die begin dit jaar werd uitgeroepen.
AFP or licensors
Archieffoto president Maduro

"Vandaag hebben we vijf belangrijke havens in het land ingenomen: Guanta, La Guaira, Puerto Cabello, Maracaibo en Guamache", zei Maduro tijdens zijn wekelijkse toespraak die via de radio en de televisie werd uitgezonden.

Maduro heeft generaal Efrain Velasco Lugo benoemd tot voorzitter van het organisme van de staat dat de havenactiviteiten beheert. "Door deze civiele en militaire inname van de havens", hoopt de regering dat de havens "beginnen te werken zoals ze dat zouden moeten doen", zei Maduro nog.

"Eerlijke verdeling voedsel"

De president verklaarde ook dat hij bevolen had om vanaf maandag militairen in te zetten in de havens, de luchthavens en de bedrijven, en dat die ontplooiing had aangetoond dat er "chaos en wanorde" heerst, die aanzetten tot "corruptie".

Door het plan van Maduro komen de kabinetten van ministers, bedrijven en staatsinstellingen onder de controle van generaal Vladimir Padrino, de Venezolaanse minister van Defensie. Die wordt ook verantwoordelijk voor de productie van voedsel en medicijnen, om het tekort aan levensmiddelen tegen te gaan.

"De voedselveiligheid in het land is een zaak van nationale veiligheid en het is daarom gepast dat de gewapende troepen de controle ervan overnemen", verklaarde Padrino al. Hij zei ook dat het het doel van de regering is om "een beetje discipline" te gebruiken om te komen tot een "eerlijke" verdeling van het voedsel.

Maduro verklaarde nog voor het parlement dat hij "orde en gezag wil opleggen in alle afdelingen van de economie", als antwoord op wat hij de "sabotage" noemt van de oppositie om hem van de macht te verdrijven. "Dit is een oorlog", zei hij.