Zimbabwaanse leider protestbeweging weer vrijgelaten

In Zimbabwe is predikant Evan Mawarire al na een dag weer vrijgelaten, en dat ten gevolge van een beslissing van een rechter. Die heeft geoordeeld dat de officiële aanklacht tegen hem niet overeenstemde met de beschuldiging op basis waarvan hij gisteren was aangehouden.

Mawarire is de officieuze leider van een protestbeweging tegen de corruptie en de penibele sociaal-economische toestand in Zimbabwe. Hij is gisteren aangehouden op beschuldiging van aanzetten tot geweld en verstoring van de openbare orde.

Vandaag kwam de openbare aanklager echter met een veel zwaardere aanklacht tegen Mawarire naar de rechtbank. "Poging tot omverwerping van het regime", luidde het vanmorgen. De verdediging pleitte dat deze wijziging niet in overeenstemming is met de grondwet en is daarin bijgetreden door de rechter.

"Evan Mawarire was niet op de hoogte van de nieuwe beschuldigingen vóór hij in de rechtbank verscheen en moest daarover zijn ingelicht in het politiekantoor waar hij werd vastgehouden", zegt zijn advocaat. Gevolg: de rechter moest Mawarire weer vrijlaten, tot grote blijdschap van zijn aanhangers voor het gerechtsgebouw.

Tot voor kort was Mawarire relatief onbekend, maar dat is veranderd sinds hij in april zowat de aanstichter is geworden van een protestbeweging tegen de economische malaise de hongersnood en de corruptie in zijn land.