Zoo Antwerpen neemt afscheid van gorilla Kiki

In de Zoo van Antwerpen is gorilla Kiki gestorven. Haar gezondheid ging al een tijdje achteruit en vandaag hield ze plots op met ademhalen. Ze was 8.

"Na een lange strijd met ups en downs is het onfortuinlijke gorillavrouwtje Kiki gestorven." Met die woorden maakt de zoo van Antwerpen het nieuws van het overlijden van het dier bekend. Daarmee komt een einde aan een lange periode van lijden.

Die begon zowat drie maanden geleden toen Kiki een aanval van epilepsie kreeg. Die leidde tot een beet van de zilverrug Matadi. Professoren van de UGent deden er samen met de dierenarts alles aan om haar te redden. Toch moest haar onderarm op 4 april worden geamputeerd.

Haar verzorgers waakten sindsdien dag en nacht om het haar zo comfortabel als mogelijk te maken in deze moeilijke periode. De afgelopen weken zat Kiki daarom van de groep afgezonderd om te kunnen rusten en om er zeker van te zijn dat ze haar medicatie goed nam. Met het gorillavrouwtje Amahoro had ze wel nog contact.

Gezien haar situatie leek het goed met haar te gaan, maar de laatste dagen ging haar gezondheidstoestand pijlsnel achteruit en stond ze onder doktersbehandeling. Omstreeks 15.30 uur deze namiddag is ze gestopt met ademhalen.

De verzorgers waren bij haar op het moment van haar overlijden. Volgens de zoo zijn ze zwaar aangeslagen. "Ze zijn bijzonder geëmotioneerd en moeten hun verdriet de komende dagen verwerken."

Kiki werd acht jaar geleden geboren in de zoo van Heidelberg in Duitsland. Van jongs af aan leed ze aan aanvallen van epilepsie. Omdat ze zich niet goed voelde in de gorillapopulatie van Heidelberg, bood de zoo haar aan de zoo van Antwerpen aan. Daar vormde ze een harmonieuze groep samen met zilverrug Matadi en de gorillavrouwtjes Amahoro en Mambele.