"Conservatief Mike Pence wordt running mate van Trump"

Volgens Republikeinse bronnen zou presidentskandidaat Donald Trump Mike Pence gekozen hebben als zijn "running mate", de kandidaat voor het vicepresidentschap dus. Pence staat in de VS bekend als ethisch erg conservatief. Pence is nu gouverneur van de staat Indiana.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Officieel zou Trump morgen bekendmaken wie zijn "running mate" wordt, maar vanavond is gebleken dat dat vrijwel zeker Mike Pence wordt. Hoe dan ook moet Trump met een kandidaat uitpakken op de Republikeinse Conventie die maandag begint in Cleveland en waar hij "gekroond" zou worden tot de presidentskandidaat van de partij.

Tal van bronnen binnen de Republikeinse partij geven echter aan dat Trump Mike Pence gevraagd heeft. Feit is dat Trump de voorbije dagen in Indiana doorgebracht heeft, de staat in het Midwesten waarvan Mike Pence nu gouverneur is. 

Mike Pence is 57 en is al drie jaar gouverneur van zijn thuisstaat. Daarvoor zat hij twaalf jaar lang in het Huis van Afgevaardigden voor de Republikeinse partij. Hij hoort bij de ethisch erg conservatieve vleugel van de partij en heeft goede banden met de zogenoemde Tea Party. 

Dat blijft niet bij woorden: Pence introduceerde in Indiana één van de meest strenge abortuswetten in de VS en voerde een wet door die bedrijven het recht geeft om homoseksuelen en transgenders te weigeren op basis van "religieuze vrijheid". Hij is ook voorstander van lage belastingen en bezuinigingen en stelde ooit voor om begrotingsdiscipline in te schrijven in een amendement van de grondwet.

Met Pence aan zijn zijde hoopt Donald Trump wellicht om sociale en economische conservatieven aan zich te binden in de zogenoemde "Rust Belt", een gebied met verouderde industrie in New York, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Illinois, Michigan en Wisconsin.

Daar zijn de voorbije decennia veel banen verloren gegaan en veel mensen wijten dat aan de globalisering en de vrijhandelsakkoorden, waardoor industriële productie verhuisd is naar goedkopere landen zoals Mexico of China.

Meest gelezen